Sedam Mihalja i tri Bušića uz drugu rodbinu i prijatelje napunili osam tisuća vrhunskih butelja sa vinskom zlatnom kapljicom /FOTO/q

Autor: D.K.

Poznati kutjevački vinar i vinogradar dr. Branko Mihalj uz pomoć, prvenstveno rodbine, i prijatelja napunio je je još jednu seriju zlatne vinske kapljice u butelje, ovoga puta od sorte graševine i time napravio one zadnje pripreme za početak berbe na svojih pet hektara vlastitog vinograda.

Punjenje vina kod dr. Branka Mihalja poseban je događaj, uvijek s različitim posebnostima tako da se kod njega svi rado okupljaju i pomažu u njegovom poslu.

-Mi malo prerano punimo graševinu berbe 2021. u butelje jer nam je interes da vino na talogu bude što duže. Možemo reći da je i ovo dovoljno jer je ova graševina gotovo godinu dana na talogu. S ovim punjenjem smo započeli isključivo zbog potrebe berbe i većih količina koje će trebati smještajne kapacitete. Ovo je više nego vrhunsko vino i svrstavamo ga u sam vrh tog vina kao i onog berbe 2020. godine gdje je naša graševina među prve tri po svim ocjenama i parametrima – ističe dr. Branko Mihalj uz šalu da nema kiše kada se kod njega puni vino iako je ona bila najavljena.  

-Kao što vidite ovdje uz nas sedam Mihalja i tri Bušića te naše prijatelje i rodbinu punimo ove butelje. To je no što me jako raduje kao i to što smo dostojno proslavili našu Malu Gospu nakon koje se, kao i ovog punjenja intenzivno pripremamo za berbu – dodaje dr. Mihalj naglašavajući kako će sa ubiranjem prvih grozdova započeti već od 15.rujna 2022. godine.

-Prvo krećemo s berbom portugisca iako su moje kolege tu sortu već obrale. Ja sam iz određenih razloga čekao s tom berbom prvenstveno zbog pune zriobe. Graševinu ćemo započeti ubirati iza 25. rujna jer me zanimaju samo zrele graševine. Moj problem i način rada kao i gospodarenja u vinogradu nisu kiseline. Ja idem isključivo na optimalne urode, do 2,5 kg po trsu, odnosno 7,5 do 8 tona po hektaru. Kod mene botritis u onom ružnom izdanju nije problem, a onog plemenitog ćemo imati u suhoj bobi – ističe dr. Mihalj koji ovu godinu očekuje posebnu.

-Što se tiče zelene berbe ove godine ju nismo imali jer nam je u tome pomogao prošlogodišnji led koji je padao. Ove godine ćemo ići u berbi na probiranje grozdova. Planiram da ćemo u berbu po jednm trsu ići tri puta – pojašnjava Branko i tumači kako će se prvo brati oni vanjski grozdovi, zatim opet oni koji se nađu izvan lista i treći put opet tako. Želim da s ovim načinom berbe dobijem onu najbolje moguću kvalitetu.

Ledena berba je također uvijek prisutna kod dr. Mihalja uz vremenske uvjete ako se oni stvore. Ostave se određene količine grozdova na trsovima, traminca, rajnskog rizlinga i graševine.

-Želim naglasiti kako mi je jako drago da su se cijene grožđa podigle što je svakako u redu. Naše kutjevačko vinogorje nikako ne treba zaostajati za Pelješcem gdje su vrtoglave cijene. Naši su položaji i vinogorje sigurno najbolji na kojoj promociji svi moramo raditi. Posebno sam ponosan na stari kutjevački položaj Maćevo brdo gdje imam veći dio svog vinograda za koji položaj mogu reći da je najbolji koji je simbol Kutjeva uz Vinkomir i Vidim.   

Dr. Branko Mihalj s plasmanom vina nema problema jer su mu sinovi preuzeli jedan dio komercijalnih poslova što mu olakšava u dijelu njegovog poslovanja.

-Imamo veliki broj ljubitelja našeg vina što dokazuje i veliki broj gostiju u našem vinogradu na blagdan sv. Vinka. Svi oni znaju o kakvoj se kvaliteti našeg vina radi i zbog toga ga degustiraju i promiču. Svi su oni naši ministranti. Njima se također zahvaljujem na pomoći u prodaji, posebice na tržištu Osijeka i Zagreba – zaključio je dr. Branko Mihalj.

Foto: Ante Krstanović

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88