Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Sati istine na brdu Sokolovac: Još jedna generacija osmaša slušala predavanje o Domovinskom ratu

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: D. Krstanović
FOTO: D. Mirković

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: D. Krstanović
FOTO: D. Mirković

Na kraju školske godine učenici osmih razreda osnovnih škola s područja grada Požege pohađaju povijesni lokalitet Sokolovac iznad grada poznat po borbi fra Luke Imbrišimovića Sokola protiv Turaka. Na tom je mjestu održan još jedan „Sat istine“ na kojem se uz predavanje te foto i video priloge osmaši upoznavau sa povijesnim zbivanjima u vrijeme stvaranja hrvatske države, ponajprije vezanima uz domovinski rat.
Uz učenike na predavanju su bili predatvnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata te poćeđko-slavonska županica Antonija Jozić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti u gradu Požegi Maja Petrović i izaslanik ministra branitelja Miroslav Bagarić.


Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata Požeško-slavonske županije umirovljeni brigadir Krešimir Pavelić, koji sa svojim suradnicima dugi niz godina organizira „Sat istine“ izražava zadovoljstvo što se učenici upoznaju sa novim spoznajama o bliskoj povijesti kao i zbog razloga jer se projekt provodi izvan učionica škole, u prirodi.


Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti u gradu Požegi Maja Petrović zahvalila se Udruzi dragovoljaca i veterana domovinskog rata Požeško-slavonske županije što iz godine u godinu organiziraju predavanje i time nastoje prenijeti sve ono bitno o Domovinskom ratu.
-Danas ćete čuti vrlo važne stvari o našoj povijesti, o prošlosti Domovinskog rata što je veoma bitno da možete graditi budućnost na tim temeljima, znajući sve o prošlosti i budućnosti – rekla je pročelnica Petrović.


Požeško-slavonska županica Antonija Jozić pozdravljajući sve učenike i njihove nastavnika, kao i predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata također se osvrnula na ono bitno što je vezano za Domovinski rat na ovim prostorima.
-Narod koji ne zna svoju prošlost nema svoju budućnost. Upravo iz tog razloga, a vezan o za događanja koja su bila prije nešto više od 30 godina važno je da i vi kao djeca, koja u to vrijeme još niste b ili niti rođeni da spoznate istinu i ono što se 90-ih godina prošloga stoljeća događalo u Hrvatskoj i koje su okolnosti sve skupa dovele do toga da imamo danas suverenu i neovisnu Republiku Hrvatsku. Nije nekad prije bilo lako nekad u Hrvatskoj, a upravo da bismo što više cijenli što danas živimo i baštinimo itekako je važno znati te kako se sve to dogodilo – rekla je županica Jozić zahvaljujući hrvatskim braniteljima na svemu onome što su činili prije 30 i više godina kako bi upravo danas baštinili ono što danas uživamo.
-Hvala hrvatskim braniteljima što čine i danas jer ovaj program, a to je Sat istine koji vi imate i koji se organizira i za učenike osnovnih ali i srednjih škola to je program koji traje dugi niz godina – dodala je Antonija Jozić.


Nakon pozdravnih riječi umirovljeni bojnik Mario Kalan održao predavanje osnovcima iznoseći brojne detalje o ratnim zbivanjima na tlu Požeštine. Sat istine završen je zajedničkim ručkom svih sudionika.Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.