“Sat istine” za učenike sedmih i osmih razreda brestovačke osnovne škole /FOTO/

Autor: D.K.

BRESTOVAC – Učenici sedmih i osmih razreda brestovačke osnovne škole sudjelovali su na jedinstvenom predavanju o Domovinskom “Satu istine” koje je bilo upriličeno u šumarskoj kuću “Kuzma” iznad Brestovca, onom mjestu s kojeg su njihovi očevi i djedovi 1991. godine krenuli u obranu svoje zemlje.

“Sat istine” je projekt koji se provodi duži niz godina u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske, Podružnica Požeško – slavonske županije za koji su dobivene sve potrebite dozvole da se takvo predavanje može održavati u obrazovnom sustavu.

Krešimir Pavelić, umirovljeni brigadir i zamjenik predsjednika Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Požeško-slavonske županije

-Uvjeren sam da će vam se svidjeti ovakav vid nastave, kad iziđete iz učionice u prirodu. Ovo mjesto na kojem se mi sada nalazimo veoma je značajno za Domovinski rat. S ovog je mjesta u dobrom dijelu krenula obrana naše Požeštine, koje je graničilo sa prvim okupiranim područjima od agresora. Ovo je mjesto koje zaslužuje da ga se sjetimo, a to sjećanje treba biti sa posebnim pietetom prema vašim roditeljim ali i svima onima koji su svoje živote ugradili u domovinu. Čast mi je što je među nama dragi gost, naš prijatelj, župan i general, zapovjednih postrojbi u ondašnjem vremenu. Mi smo jedina županija u Republici Hrvatskoj koja ima župana generala Hrvatske vojske. Nema nigdje u Hrvatskoj tog i takvog pristupa prema braniteljima kao što je to u našoj Požeško-slavonskoj županiji na čelu sa našim županom i generalom Alojzom Tomaševićem – rekao je u uvodnom pozdravnom govoru Krešimir Pavelić, umirovljeni brigadir i zamjenik predsjednika Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Požeško-slavonske županije.

Kroz projekt “Sat istine” želi se djeci, prvenstveno onoj koja izlaze iz osnovne škole, upotpuniti njihovo znanje o Domovinskom ratu s naglaskom na ona događanja koja su se događala u Požeštine i zaslugama požeške slavne 123. brigada zajedno sa specijalnom policijom jer su te postrojbe najviše zaslužne za oslobađanje dijela okupiranog područja Požeštine. Kroz predavanje želi se sačuvati istina o Domovinskom ratu i da djeca znaju gdje su bili njihovi djedovi i očevi i da se ne zaboravi da su najbolji sinovi dali svoje živote kako bi svi danas živjeli u miru i imali blagostanje.

Mario Kalan, umirovljeni bojnik autor i voditelj “Sata istine”

-Danas smo na terenskoj nastavi, učionici u prirodi u dijelu nacionalne povijesti, stvaranja Hrvatske domovine kroz Domovinski rat. Ovaj projekt ovdje na Kuzmi iznad Brestovca organiziran je za učenike sedmih i osmih razreda gdje kroz predavanje obrađujemo ratna događanja u zapadno slavonskom bojištu u Domovinskom ratu. Kroz ovakva predavanja prošlo je više tisuća što učenika, nastavnika i profesora a i drugih zainteresiranih skupina koje su nam se obratile i zatražile predavanja na tu temu – rekao je Mario Kalan, umirovljeni bojnik autor i voditelj “Sata istine” koji je naglasio kako za njega osobno kao kao autora i voditelja projekta taj projekt znači jednu ljubav prema djeci što čini veliko zadovoljstvo da sudionici izravnih događanja u ratnim zbivanjima mogu prenijeti istinu o stvaranju Republike Hrvatske.

Učenike i njihove profesore pozdravio je požeško-slavonski župan, umirovljeni general, Alojz Tomašević, s kojim je bio njegov zamjenik Željko Jakopović i načelnik općine Brestovac Zdravko Mandić, kojom prigodom je brestovačkoj Podružnici UDVDR-a uručio prijenosno računalo kako bi još kvalitetnije nastavili sa pisanjem i ispisivanjem stranica buduće knjige u kojoj će se još više progovoriti o zbivanjem u ondašnjem vremenu 90-ih godina. 

 

 

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek