Sastanak ratnih zapovjednika 123. brigade: “Slavonija nije dobila potreban značaj kada je riječ o ratnim zbivanjima”

Autor: D.K.

POŽEGA – Održan je Radni sastanak ratnih zapovjednika 123. brigade kojeg je vodio umirovljeni general, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević na kojem su nazočili i predstavnici braniteljskih udruga iz Bjelovarsko – bilogorske županije.

Sastanak je nastavak aktivnosti vezanih uz kvalitetnije valoriziranje uloge i značaja zapadno-slavonskih ratnih operacija te uspostavnu odličja “Zapadna Slavonija”.

-Od prvog dana svog mandata ističem kako Zapadna Slavonija nije dobila potreban značaj kada je riječ o ratnim zbivanjima, odnosno nije dobro predstavljeno javnosti što se to 1991. godine dogodilo u jeku Domovinskog rata, posebice  nakon pada Vukovara. U prostoru Zapadne Slavonije obavljena je, pripremana  i završena jedna o najboljih operacija hrvatske vojske, naših zapadnoslavonskih brigada uz potporu ostalih samostalnih bataljuna. Mi smo 1991. godine do potpisivanja Sarajevskog sporazuma zapravo oslobodili oko pet puta veći teritorij nego je to bilo u “Bljesku”.Važno je spomenuti da je tada otvorena i cesta Požega – Pakrac kao cesta života te ostvareni uvjeti  za priznanje Republike Hrvatske 15. siječnja – naglasio je umirovljeni general i aktualni požeško-slavonski župan Tomašević.

Krešimir Pavelić, umirovljeni brigadir i predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH, Podružnica Požeško-slavonske županije, Ogranak grada Požege istakao je da se na statanku nastavljamo sa radom, gdje su svi visoki časnici kako naše slavne 123. brigade, tako i prijatelji iz Bjelovara, jer riječ je o prostoru od Požege, Bjelovara, Virovitice, Novske, Kutine do Zagreba.

-Dao sam inicijativu i željeli smo da se taj dio obilježi odličjem, kako će se ono zvati, odlučit će struka, no u svakom slučaju to je ono najmanje što smo dužni prema dragovoljcima i prema braniteljima. Danas nastavljamo s razgovorom, priprema se dokumentacija u tom kontekstu, ima dosta dokumenata, dobili  smo potporu predsjednice RH, ministra obrane i ministra branitelja te će i odluka ići prema Hrvatskom saboru da se ta medalja ustanovi. Mlade generacije  moći će iz pripremljenih materijala izučavati te operacije i aktivnosti na koji su način provedene. Sastanak je dakle potkrijepa zahtjevu za uspostavnom medalje, tu su i predstavnici braniteljskih udruga kako bi dali dodatni značaj. Ponosan sam što su ovdje sa mnom moji ratni prijatelji, brigadiri Krešimir Pavelić, Željko Samardžija, Ivan Vukas i Zdenko Farkaš, koji su, uz generala Crnjca, bili među  vodećim sudionicima tih zbivanja. Želimo nastaviti ovaj rad kako bi iza nas ostali konkretni materijali o tom vremenu – dodao je Tomašević.

Namjera je potpuno analizirati cjelovita borbena djelovanja na Zapadno-slavonskom ratištu, a inicijatorima su podršku pružili i zamjenik načelnika Glavnog stožera general Drago Matanović, ministar obrane i potpredsjednika vlade Damir Krstičevića Ministarstvo unutarnjih poslova i Glavni stožer koji će omogućiti i rad na Hrvatskom vojnom učilištu gdje će se prikupljeni  materijal kasnije i izučavati, naglasio je Đuro Crkvenac, predsjednik Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata bjelovarsko – bilogorske podružnice uz napomenu da je u pripremi i Okrugli stol koji će se  održat krajem ožujka u  SRC Kukavici, a domaćin je Bjelovarsko-bilogorska županija i župan Damir Bajs.

-Na okruglom stolu bit će prisutni i izložit će svoje radove predsjednici Kriznih stožera na tim prostorima gdje su oslobođene vojarne. Aktivnosti oslobađanja Slavonije obuhvaćaju tri bitne operacije – Orkan, Otkos i Papuk. Tim borbenim djelovanjem na ovim smjerovima ostvarili smo prve pobjede u Domovinskom ratu i to je bila prekretnica koja je dala veliki motiv za još čvršću obranu i borbenu aktivnost braniteljima na ostalim hrvatskim ratištima jer smo dokazlai da možemo ne samo braniti već i osloboditi prostore. Tada smo oslobodili više od 2200kvadratnih kilometara, oko 130 sela i naselja koja su vraćena u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske i mi želimo da se zna istina kako su to prve pobjede, a ne one 1992. , 1993. godine – pojasnio je Crkvenac.

 

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88