Šampionske titule na ocjenjivanju vinskih kapljica graševine u Kutjevu Boži Metkoviću iz Konavla, Iločkim podrumima i Kutjevu d.d. dok je najbolji pjenušac proizveo Ivica Perak / FOTOGALERIJA /

Autor: DK

I ove se godine sastao tim eminentnih vinskih stručnjaka, na čelu s predsjednikom, prof.dr.sc. Edijem Maletićem, profesorom na Agronomskom fakultetu u Zagrebu koji je imao odgovornu zadaću, ocijeniti 128 uzoraka vina proizvedeno iz sorte graševine. Ocjenjivanje vina je početna aktivnost poznatog Festivala graševine 2019. godine koja se održava duži niz godine.

Ocjenjivala su se vina u tri kategorije, odnosno četiri računajući i pjenušac. Šampionska titula za mladu graševinu – berba 2018. godina, pripala je Boži Metkoviću iz Konavla, Iločki podrumi su također su dobili šampionsku titulu u kategoriji zrelih graševina berbe 2011., dok je Kutjevu d.d. pripala također šampionska titula za i to za slatko vino graševinu – ledena berba iz 2015. godine. Za najbolji pjenušac šampionsku titulu dobio je Ivica Perak.

-Ukupno su bila 122 uzorka iz redovite berbe – mirnih vina i 6 pjenušaca. Sva su ta vina iz sorte graševine što je uvjet da se takvi uzorci mogu i pojaviti na ovom ocjenjivanju. Ocjenjivanje je proteklo regularno putem uobičajene međunarodne metode ocjenjivanja, 100 pozitivnih bodova sukano prijedlogu Međunarodnog ureda za lozu i vino u Parizu OIV – Office Internationale de la vigne et du vin. Imali smo raspone, uzorci koji su dobili više od 90 bodova osvojili su veliko zlato, 85-89 bodova osvojili su zlato, 80-84 boda srebro, 75-79 broncu, 70-74 priznanje, a uzorci vina koji su ocijenjeni 69 bodova i niže nisu dobila nikakvo odličje. Od 128 uzoraka bilo je 6 koji su dobili veliko zlato, 51 uzorak zlato, 60 srebrnih i 6 brončanih medalja, a 5 uzoraka je odbačeno koji su dobili ispod 69 bodova. Oni uzorci koji su odbačeni to je iz razloga jer su bili oksidirani, netipičnog mirisa ili mutni. U tri komisije je bilo po sedam ocjenjivača, dakle nas 21, koji su ocijenili po 42 odnosno 43 uzorka. Uzima se srednja ocjena svih članova komisije. Bilo je i pripetavanje, i to u kategoriji zrelih graševina, berba 2017. i starija. Pripetavalo se između Goldberg graševina Belja d.d. berbe 2017. i graševina Iločkih podruma iz 2011. godine. Starija graševina je pobijedila i šampion je u kategoriji zrelih graševina. Imamo iznenađenje u mladim graševinama, koja je najjača kategorija u kojoj je bilo najviše uzoraka. Šampion je u toj kategoriji proizvođač iz Dalmacije, Božo Metković iz Konavla. Koliko mi je poznato taj proizvođač ima manju površinu zasađenu graševinom. Proizlazi da je proizveo vrhunsku graševinu, a bio je i na još nekoliko natjecanja gdje je također obio visoke ocjene. U kategoriji slatkih vina šampion je Kutjevo d.d. za graševinu ledene berbe 2015. To vino je ukupno dobilo najveću ocjenu na ocjenjivanju, 94 od mogućih 100 bodova. Najbolje ocijenjeni pjenušac je proizveden u Vinariji Ivice Peraka iz 2015. godine.

U razgovoru sa šampionom Božom Metkovićem (62) doznajemo kako se vinogradarstvo i vinarstvo u njegovoj obitelji prenosi s koljena na koljeno dugi niz godina te da ima najbolje vinogradarske položaje u Konavlima gdje se vinogradi sljubljuju s morem i suncem. Kao vinar najpoznatiji je odnosno ima najveću proizvodnju dubrovačke malvazije. U svojoj proizvodnji ima gotovo sve sorte bijelih vina koja kako kaže proizvodi prema vlastitoj tehnologiji na ekološki način. U svom vlasništvu ima zasađenog vinograda na dva hektara, a njegovi kooperanti s kojima surađuje i odrađuje gotovo sve poslove imaju tri hektara, tako da vinar Božo Metković proizvodi vinske kapljice s pet hektara vinograda. Upravo je vinar Božo u konavolsko područje vratio sportu graševine koje ima oko 500 loza. Za graševinu kaže kako ju je posadio prije 15-ak godina jer je osjetio da bi ona mogla biti jako dobra sorta što se u konačnici i potvrdilo.

-Dosta se sadi graševina na našem području. To nije priča od jučer. Ona se jako dobro osjeća u Konavlima. Naša malvazija je jako dobra ali i teška sorta, a graševina daleko manje traži tretiranja i oko nje je manje posla. Htio sam dokazati da graševina kao poznata sorta može uspjeti na našem području. Moram priznati graševina mi je bolja sorta od chardonnaya – rekao nam je Božo Metković dodajući kako osobno planira doći preuzeti šampionsku titulu u Kutjevo.

Foto: D. Mirković i vino.rs [FGAL id=255905]

Komentiraj: