Šampionska titula za kulinovu seku Valpovčaninu Nikoli Barišiću, velika zlata Stanku Ragužu iz Velike, Ivanu Aračiću iz Gradca, Slađanu Novoselu iz Gata i Ivanu Radičeviću iz Vidovaca

Autor: S.P./D.K.

VELIKA – Održana je, slobodno se može, reći najveća manifestacija takve vrste u Hrvatskoj, “Festival kulinove seke” koji već treću godinu za redom organizira tjednik Kronika požeško-slavonska na čelu s urednikom Vladimirom Protićem, uz suorganizatore općinu Velika i KUD “Ivan Goran Kovačić”, a koji je okupio rekordan broj proizvođača poznate slavonske delicije koja ima vjerne čuvare kako bi se sačuvala od zaborava.

Ovogodišnje izdanje gurmanskog festivala imalo je međunarodni karakter jer su sudjelovali i proizvođači iz Mađarske, Bosne i Hercegovine te Vojvodine, a ukupno se na ocjenjivačkom stolu našlo 97 uzoraka. Šampionsku titulu odnio je Valpovčanin Nikola Barišić, dok su plakete velika zlata pripala Stanku Ragužu iz Velike, Ivanu Aračiću iz Gradca, Slađanu Novoselu iz Gata pokraj Valpova i Ivanu Radičeviću iz Vidovaca.

Brojne kulenove seke dobile su zlatne, srebrene i brončane plakete dok je nagradu publike dobio Branko Bešlić iz Batrine.

Bio je prelijep prizor u dvorani u kojoj su stolovi bili uređeni na starinski način dok su baje i snaše blještile ljepotom obučeni u narodnim nošnjama.

Šest natjecateljica je predstavilo svoju i ljepotu narodne nošnje svoga kraja iz kojeg su došli za što su također bile nagrade organizatora.

Vladimir Protić, glavni urednik tjednika Kronika požeško-slavonska

-Ponosan sam i zadovoljan trećim izdanjem Festivala kulenove seke. Već prošle godine, iako nismo imali saznanje, imali smo rekordnu, najveću manifestaciju koju slavi kulenovu seku u Hrvatskoj! Imali smo tada 74 uzorka. Kao organizatori posjetili smo sve ostale manifestacije koje slave kulenovu seku ili Kobasijade i vidjeli smo kako dosežemo dvostruko veći broj uzoraka nego što imaju svi drugi. Ove godine posebno smo zadovoljni jer uz ukupno 97 uzoraka imamo i međunarodni karakter – devet uzoraka je iz Vojvodine, pet je iz Mađarske, dva uzorka su iz Bosne i Hercegovine, a ostalo iz svih pet slavonskih županija. Kulenova seka, baš kao i kulen pravi se od najkvalitetnijeg mesa i to je doista prava delicija koja ima svoje mjesto i to ne samo na slavonskim stolovima. Kulenova seka po kvaliteti je naime jednaka kulenu, a mi smo uspjeli u nepune tri godine podići rejting tom suhomesnatom proizvodu. Vidjeli smo da i proizvođači žele takva natjecanja i to pokazuje i ovaj veliki broj uzoraka – naglasio je glavni urednik tjednika Kronika Vladimir Protić dodajući kako svaku gastro-manifestaciju nastoji oplemeniti i bogatim kulturno-umjetničkim programom.

Festival su svojim dolaskom, uz načelnika općine Vladu Bobana podržali i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, požeški gradonačelnik Vedran Neferović, zamjenik gradonačelnice Pleternice Domagoj Katić te načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević.

Ovogodišnja ljepotica festivala članica je KUD-a Orljava iz Pleternice Marinela Petković, prva pratilja je Mihaela Filipović iz ZD KUD Rama Pleternica, a druga pratilja je Marijana Jozić, članica Ženske pjevačke skupine Golubice iz Batrine. Kako bi sve ostalo u pravom tonu, ljepotica ovog festivala na glavi je ponijela heklanu krunu, ručni rad Gordane Malbašić. Lente i nagrade organizatora djevojkama su uručili načelnik općine Velika Vlado Boban i vinar Vlado Enjingi.Ove je godine izabrana i ljepotica u odjeći s etno detaljima a ta titula pripala je Jeleni Potnar. Najbolje uređeni stol na festivalu imao je KUD Rama iz Pleternice, a druga nagrada pripala je prošlogodišnjim šampionima u toj kategoriji, obitelji Begović iz Drškovaca.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: