Šampionska titula Davoru Baričeviću iz Grabarja za najbolji švargl: “Iz godine u godinu sve je veći broj onih koji donose svoje proizvode na ocjenjivanje” /FOTOGALERIJA/

Autor: D.K.

GRABARJE – Održana je 6. po redu Švarglijada u Grabarju u organizaciji KUD-a „Poljadija“ Grabarje i tjednika Kronika požeško-slavonska. na koju su pristigla 22 uzorka iz 3 županije. Natjecali su se najbolji majstori švargla iz Virovitičko-podravske, Osječko-baranjske i Požeško-slavonske županije.

Švarglijada postaje sve prepoznatljivija manifestacija za koju iz godine u godinu iskazuje sve veći broj natjecatelja, a na kojoj su i uzorci odnosno proizvodi, prema riječima stručne komisije sve kvalitetniji. Unatoč brojnim obvezama i gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić sa svojim zamjenikom posjetila je manifestaciju na kojoj su se natjecali i članovi pleterničkog KUD-a. Gradonačelnica Jozić iskazivala je zainteresiranost o samom proizvodu, načinu organizacije kao i ocjenjivanju same delicije.

-Ove godine je švargl stvarno odličan, samo je jedan je bio za detaljniju analizu što se s njim desilo. Vidi se napredak između godine i godine, ljudi slušaju naše preporuke što i kako napraviti. Iako je vrijeme lošije ove godine, nije baš idealno, ali, meso je odimljeno fino i stvarno sam iznenađen. Nisam mislio da će biti toliko okusa pa su male bodovne razlike, čak smo na kraju imali problema jer smo morali odlučiti tko će biti šampion između 4 švargla – rekao je predsjednik stručnog povjerenstva Vjenceslav Hruška.

Nije bilo lako stručnom žiriju, jer su svake godine švargli sve kvalitetniji, jer se proizvođači sve više trude da ovu poznatu mesnu deliciju rade što kvalitetnije. „Švarglijadi“ su se ove godine pridružili i veliki proizvođači sa svojim uzorcima, a ponovno je svoje sudjelovanje s dva uzorka potvrdila i Mesna industrija Papuk Kutjeva d.d.

Nakon ocjenjivanja najviše bodova, čak 89,5 bodova dobio je švargl pod rednim brojem 2, proizvođača Davora Baričevića iz Grabarja, te tako osvojio i plaketu Šampiona Švarglijade.

Vrlo visoke ocjene i Veliko zlato osvojili su uzorci Mesne industrije Papuk i OPG Marije Ribičić iz Grabarja, koja je već bila i šampion proteklih godina. Zlatne medalje osvojili su Željko Begović iz Drškovaca, Željka Butorac iz Grabarja, Tomislav Hip iz Srednjeg Sela, Ivan Marinclin iz Vetova i Željko Turalija „Valpovački kotlić“ iz Valpova.

Ostali uzorci osvojili su srebrne i brončane plakete i zahvalnice. Nagrade su uručili predsjednik KUD-a Poljadija Ivica Ribičić, dogradonačelnik grada Kutjeva Ivica Malnar, predsjednica Županijske skupštine Josipa Miličević i urednik tjednika Kronika Vladimir Protić.

Svi posjetitelji u dvorani Vatrogasnog doma u Grabarju degustirali su sve uzorke i glasovali na glasačkim listićima za najbolji švargl po ocjeni publike, a najviše listića dobio je švargl Maria Kube iz Jakšića. Posjetitelji na Švarglijadi uređuju i svoj stol u nekome od starih običaja i slavonske baštine, a nagradu za najljepši stol u slavonskom štihu osvojili su članovi KUD-a Orljava iz Pleternice.

Nakon službenog natjecanja nastavilo se sa zabavom, a plesni podij napunili su mladi tamburaški sastav De Gotto iz Grabarja i izvrsni tamburaši „Žute dunje“ iz Cernika.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88