Sajam poljoprivrede i seoskog turizma na požeškom Trgu sv. Trojstva /FOTOGALERIJA/

Autor: S.P.

POŽEGA – U organizaciji Poljoprivredne televizije u Požegi je danas održan drugi AgroTour Slavonija, sajam poljoprivrede i seoskog turizma. Manifestacija je okupila izlagače iz cijele Slavonije, ali i šire, koji se, pored standardnih, bave uzgojem i poljoprivrednih kultura koje nisu uobičajene i svakodnevno dostupne te predstavnike seoskih gospodarstava koja u svojoj ponudi, pored ugostiteljstva, imaju razne zabavne sadržaje.

Posjetiteljima su se, uz proizvođače već poznatih slavonskih delicija i poljoprivrednih kultura, predstavili uzgajivači egzotičnog voća i povrća, raznih vrsta bundeva, industrijske konoplje, proizvoda od kontinentalne lavande, uljarica, eko čajeva. Ispred organizatora sve izlagače i posjetitelje sajma pozdravio je Thomas Heinz Pandžić, ističući važnost ovakvog načina prezentacije poljoprivredne proizvodnje i ruralnog  turizma, te Luka Balenović, predsjednik Županijske komore Požega pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Grad Požega pružio je podršku ovoj manifestaciji, jer poljoprivredna priča dio je tradicije, ali i kvalitetni potencijal za budućnost ovog kraja, rekao je gradonačelnik Darko Puljašić.

Darko Puljašić, gradonačelnik Požege

-Svi vi koji ste ovdje predstavljate svoje proizvode, ono najkvalitetnije što imamo. Budimo svjesni te kvalitete, budimo svjesni da ovo što Slavonija i Hrvatska imaju, drugi moraju izmišljati i plagirati. Nažalost, nerijetko uvozimo nešto što je vrlo sumnjive kvalitete, a naše je najbolje na svijetu, najkvalitetnije i ponašajmo se prema tome kako zaslužuje – rekao je gradonačelnik Puljašić.

Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan

Prigodnim riječima izlagače i posjetitelje pozdravio je i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

-Prvi je dan jeseni, a ova lijepa manifestacije događa se na jednom od najljepših trgova u Hrvatskoj gdje se sajmovanje i trgovanje uvijek u povijesti odvijalo. Čestitam stoga izlagačima koji su došli prikazati i pokazati kako svojim vrijednim rukama, organizacijom i željom za uspjehom stvaraju i podižu životni standar svojih obitelji i zavičaja. Ovakve manifestacije su važne jer bez zajedništva, razmijene iskustava, mi ne možemo biti konkurentni. Moramo izaći na hrvatsko tržište, na europsko tržište jer Slavonija i njeni proizvođači imaju što pokazati – naglasio je župan Tomašević.

U ime ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, nazočne je pozdravila državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković.

Marija Vučković državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede

-Čestitam na organiziranju drugog po redu vrijednog događaja na kojem sudjeluju vrijedni izlagači i na kojem se prikazuju standardne, ali i one nestandardne poljoprivredne kulture čime posebno doprinosite i ciljevima Ministarstva poljoprivrede u pogledu diverzifikacije naših ruralnih prostora te u pogledu primjene inovativnih praksi i stvaranja dodane vrijednosti – rekla je Vučković.

Vučković je naglasila kako je u ovih desetak mjeseci Ministarstvo poljoprivrede izradilo je nacrte vrlo važnih zakonskih akata koji se upravo ovih dana raspravljaju u Hrvatskom saboru.

-To su Zakon o poljoprivrednom zemljištu u kojem će opet veće ovlasti za raspolaganje i veću pomoć imati lokalna i područna samouprava te Zakon o sprječavanju nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom koji će zasigurno sprječavati sve one pojavne oblike nepoštenih trgovačkih praksi i snažnih pregovaračkih moći koje imaju veliki trgovci u odnosu na male hrvatske poljoprivredne proizvođače koje ovom prilikom pozivam na udruživanje jer jedino tako ćemo svi imati veću pregovaračku snagu i ostvarivati veće tržišne utjecaje u poljoprivredi i razvoju ostalih ruralnih djelatnosti dodala je Vučković.

Za posjetitelje sajma i ove je godine bio pripremljen bogat popratni program – nastupi tamburaških skupina, nastupi kulturno-umjetničkih društava, animacijski dječji program te nagradni kvizovi.

/Foto: D. Mirković/

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: