SABORNICI: Škrabutnik ima dva saborska zastupnika(bivša) možda dobije i asfaltnu cestu!?

Autor: Jelenko Topić

ŠKRABUTNIK – Ovo selo, ali i susjedna Gradski i Crkveni Vrhovci, Komušina, zatim Laze Ćosine, Vasine i Prnjavor, ali i sela na južnim padinama Požeške gore tako su blizu od grada, a ispada da su jako daleko jer su raseljena i gotovo pusta. Čini se da građani Požegi i prigradskih naselja bliže ravnici tj. onog urbanijeg dijela Požeške kotline još nisu otkrili obilne prirodne  ljepote Požeške gore koja im je nadohvat ruke!

Nekima je izgleda sve bogatstvo te bliske nam planine u vinogorju tik iznad središta baroknog grada.

Posljednjih godina čini se ima pomaka jer se pojedinci, a u ponekom slučaju i obitelji vraćaju na ta područja, no čest je slučaj da su to tzv. vikendaši koji tu povremeno dolaze.

Unazad desetak godina u Škrabutnik se na čuđenje mnogih doselio Pakračanin Vladimir Delač, nekadašnji političar zastupnik u Hrvatskom saboru iz pakračko-lipičkog kraja, kasnije gospodarstvenik, koji sada umirovljeničke dane provodi u živopisnim krajolicima ove male planine na korak do središta Požege!

Proteklih pak mjeseci svoj kutak u Škrabutniku  je pronašao i Požežanin Vladimir Englman, također nekadašnji zastupnik u Hrvatskom saboru, koji je predsjednik Zajednice utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice „Dr. Franjo Tuđman“ za Požeško-slavonsku županiju, bio je načelnik Policijske uprave u Požegi ubrzo nakon prvih demokratskih izbora,  zatim kasnije jedan od čelnika Požeškog sportskog saveza, a slavu je postigao u košarci kao izbornik Hrvatske košarkaške reprezentacije i dugogodišnji uspješan trener ženske ekipe KK „Požega“ s kojom je dugi niz godina bio u Prvoj ligi!

Dolazak ova dva ugledna čovjeka, bio on povremen i stalan, mogao bi imati odraza na stvaranje boljih životnih uvjeta žitelja ove male sredine. Primjerice, najveći im je problem prometna izoliranost, odnosno (ne)povezanost sa gradom jer je ostalo nekoliko kilometara makadama koji je teško prohodan ljeti, a kamoli zimi.

Možda bi odgovorni na razini grada, ali i županije, mogli razmisliti o tom prometnom problemu jer je sigurno da to nije krupan financijski zalogaj da ga njihove blagajne ne bi mogle bez mnogo opterećenja podnijeti. Taj potez zasigurno bi potaknuo još neke ljude da se okreću životu i boravku u tim pitoresknim naseljima gdje su velike mogućnosti za ekološku proizvodnju voća i povrća, ali i drugih biljaka koje mogu biti unosne i donositi profit. Sam podatak da se u njima zemlja prodaje po izuzetno niskim cijenama sigurno može biti dodatni poticaj za ovakve korake. Živi bili pa vidjeli. Ako ništa ne bude prije možda Škrabutnik i okolna sela budu bolje povezana sa gradom pred jedne od predstojećih izbora. Nadajmo se da taj potez neće biti prazno predizborno obećanje.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot