Požega.eu

S kunom se u Požeško-slavonskoj županiji živi od davnina /FOTO/

PRIJE 2 GODINE
TEKST: D.M.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Požega.eu | S kunom se u Požeško-slavonskoj županiji živi od davnina /FOTO/ Požega.eu | S kunom se u Požeško-slavonskoj županiji živi od davnina /FOTO/

PRIJE 2 GODINE
TEKST: D.M.

Plagiranje snimka kune na javnom natječaju u izboru kovanice eura podigla je buru. I dobro je da se dogodilo jer to otvara suštinsko pitanje, zaštitu intelektualnog vlasništva. S tim se kod nas ne možemo baš pohvalit. Tuđi uradci, bilo foto, video, dizajn, pisane riječ i drugi oblici izražavanja nemilosrdno se koriste u poplavi internetskih informacija.

Zahvaljujući ovoj temi čuli smo da su Hrvati u davna vremena koristili krzno kune za plaćanje, a onda su u 13. stoljeću u Pakracu počeli kovati srebrnjak s likom te životinje, a zvali su ga Slavonski banovac. Osim toga ova hitra životinjica našla se i u povijesnom grbu Slavonije.  Sa likom kune kod nas se živi poduže. Kuna je inspiracija, a posebno u pakračkom kraju. Tako učenici Osnovne škole Braće Radića na satu likovne kulture slikaju kovanicu banovca. Osnovali su i učeničku zadrugu pod imenom „Slavonki banovac“. Pod istim imenom u Pakracu se održavao obrtnički sajam.Pakračani su pokazali da novčić može dobro marketinški iskoristiti. Izradili su kalupe kojima udarcem čekića od komada metala dobiju reljefni oblik banovca i likom kune kao prikladan suvenir. Osim toga taj motiv je bio inspiracija dizajnerima medalje Godišnje nagrade i Nagrade za životno djelo Požeško-slavonske županije.

Tako se lik kune na ovim prostorima koristi od davnina i u pravu su oni koji tvrde da je Slavonski banovac jedan od najljepših novčića.

Foto: D. Mirković

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.