S koljena na koljeno: Bošnjakovi se pripremaju za sutrašnje Đurđevo; do kirvaja drži cijelo selo /FOTO/

Autor: D.K.

BUK – Župa sv. Jurja u Buku sutra slavi svoga zaštitnika. Jedna je to od rijetkih župa čiji župljani itekako drže do svojih običaja. Tako se danas mještani Buka užurbano pripremaju za sutrašnje Đurđevo, dan kada će se nakon svete mise za stolom okupiti cijela obitelj i prijatelji.

S kojena na koljeno običaje vezane za sutrašnje Đurđevo njeguju u obitelji Bože Bošnjaka. iako su doselili iz Rame drže do običaja u selu u koje su doselili. Božo je te običeje preuzeo od svog oca, a od bože njegov sin Željko kojeg smo danas zatekli kako se užurbano piprema za sutrašnju gozbu.

Već prijepodne krenuli su peći pečenku i janje, žene su završavale ukusne kolače jer prvi gosti iz sv. Ivana Zeline su stigli. Nekako je svima drago biti u blizini pecala i pomalo uz suhomesnate delicije “omastiti brk” s onim što se vrti na ražnju. Uz domaći kruh, umakanje u mast omiljena je poslastica svih onih koji su navratili u dvorište mladog gazde Željka Bošnjaka koji je bio više nego dobar i srdačan domaćin. 

Sutra će ih za obiteljskim stolom biti nešto manje od stotinu. Neće doći svi u isto vrijeme. Neki će dolaziti, neki odlaziti – rekao nam je Željko koji se pokazao već danas kao pravi domaćin. Vodio je brigu o svakom gostu koji je usput navratio kako ne bi nitko stao gladan niti žedan.

U obitelji Bošnjak Đurđevo je poseban dan. Uz sve njih kao obitelj nađu se na okupu brojni pozvani i “nepozvani” prijatelji koji su uvijek dobro došli. Prisjećaju se prošlih vremena, planiraju neka buduća i tako sve do sitnih sati.

I tako iz godine u godinu. Đurđevo je u ovoj obitelji, ali i cijelom selu poseban dan jer, kako kažu naši domaćini, tradiciju i običaje treba njegovati.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek