Ruševo dobiva spomenik „Slavonski križni put“

Autor: Jelenko Topić

RUŠEVO – Ovo selo čaglinskog kraja bit će krajem mjeseca domaćin prigodne svečanosti jer se počinje graditi spomenik u čast nedužno pobijenim ljudima, civilima, vojnicima Hrvatske i regularne vojske (200 i više), žrtvama župe Ruševo, Đakova i  đakovačkih sela, a na taj način će i  se odati dostojna počast. Postavljanje kamena temeljca biti će 29. travnja ove godine.

Dogovor o tomu postignut je na nedavno održnom sastanku u Čaglinu gdje su se uz načelnika čaglinske općine Dalibora Bardača okupili Branko Polić, predstavnik Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata grada Pleternice, pročelnik  Damir Burili kao predstavnik grada Đakova, Ivo Tubanović ispred Društva političkih zatvorenika, Pero Šola, predstavnik Hrvatskog obrednog zdruga „Jazovka“ i župnik čaglinske župe Milan Klobučar.

Inicijativu za podizanje spomenika pokrenule su navedene udruge koje nastoje svojim aktivnostima sačuvati od zaborava poratna zbivanja ponajviše stradanja hrvatskog naroda.

Početak radova na podizanju spomen obilježja je 29. travnja u čemu će značajan  doprinos dati općina Čaglin, a ubrzo nakon toga očekuje se svečano otkrivanje kojom će se prigodom odati počast stradalima.

Posveta radova na spomen obilježju “Slavonskg križnog puta” je odmah nakon mise zadušnice za žrtve, koja je u 11 sati nakon čega slijedi posveta radova na spomen obilježju, mimohod sudionika do središta Ruševa uz limenu glazbu Trenkovih pandura, te polaganje vijenca na stari spomenik

U nastavku slijedi glazbeni program, obraćanje predstavnika Ministarstva hrvatskih branitelja, županije, gradova i udruga koje su pokrenule ovu inicijativu.

Pozvali su sve ljude dobre volje da im se pridruže na ovoj svečanosti kako bi se trajno sačuvala uspomena na žrtve.

ZAMOLBA ZA DONACIJE: Župa: Sv.Alojzija Gonzage Čaglin. ŽIRO RAČUN: HR 4123860021120018180

ZA STRANE DONACIJE UPLATE SE VRŠE NA DEVIZNI RAČUN:IBAN: HR 6323860021000010160 SWIFT adresa:PDKCHR2X BROJ računa: HR2523860023250211218.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek