Rokovo u Zagrađu: Manirom dobrog domaćina Stjepan Alaber Šeki ugostio rođake i prijatelje iz požeškog i brodskog kraja, a sviralo se i pjevalo do duboko u noć /FOTO/

Autor: Jelenko Topić

Vrijedan radnik, dobar domaćin, pjesnik, pjevač, lovac, sokolar, ljubitelj prirode – sve se to krije u osobi Zagrađanina Stjepana Alabera Šekija. I ove godine uz blagdan Svetog Roka kojega slavi njegovo mjesto kao kirvaj ugostio je desetke svojih rođaka i prijatelja iz požeškog i brodskog kraja nastavljajući tako višegodišnju tradiciju okupljanja u njegovom dvorištu.

Prostor je to koji odiše starinama jer se na svakom koraku vidi poštivanje tradicije i običaja počevši od uređenja kuće, dvorišta i pomoćnih objekata pa do brojnih predmeta iz prošlosti.

Uz Rokovo Stjepan i njegova majka dostojno su počastili rođake i prijatelje jelima sa ražnja, domaćim kolačima i vinima, a uz stare pjesme iz vremena prije pedesetak godina lijepo se zabavljalo do kasnih noćnih sati. Uostalom po tome je poznato cijelo selo Zagrađe.

Četveročlana sviračka ekipa (Željko i Mario Ivanović, Miro Košjar i Milenko Teodorović Tedo) svojski je zagrijala atmosferu u dvorištu odabirom pjesama iz prohujalih vremena, a tu je bila grlata ispomoć  Ivana Kerekovića iz sela Živike, vlasnika obiteljskog turističkog imanja, zatim pleterničkog harmonikaša Slavka Marića, ali i domaćina Šekija koji rado zapjeva.

Vratimo se Stjepanu Alaberu Šekiju. Snimio je album sa desetak vlastitih pjesama, objavio zbirku stihova, položio sokolarski ispit i uzgaja sokolove, aktivan je lovac, sve u svemu svestran čovjek kakvog bi svaka sredina poželjela. Dodajmo još njegovu društvenost i ljubav prema bližnjima, kao i prijateljima dobivamo kompletnu sliku čovjeka velikog srca iz male sredine kakvih se u Slavoniji još samo ponegdje može naći.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek