Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Rođena Požežanka i počasna građanka rodnog grada Mia Oremović dobit će ulicu u našoj metropoli?

PRIJE 1 GODINU
TEKST: Jelenko Topić

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Rođena Požežanka i počasna građanka rodnog grada Mia Oremović dobit će ulicu u našoj metropoli? Požega.eu | Rođena Požežanka i počasna građanka rodnog grada Mia Oremović dobit će ulicu u našoj metropoli?

PRIJE 1 GODINU
TEKST: Jelenko Topić

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Gradska četvrt Črnomerec našeg  glavnog grada pokrenula je inicijativu za preimenovanje četiri ulice na svom području. Kako je svega desetak trgova i ulica u metropoli nazvano prema ženama, upravo te četiri ulice nosit će ’ženska’ imena. Prijedloge su predstavili na Facebook stranici „Črnomerec je naš“ čime namjeravaju barem malo doprinijeti ispravljanju te nepravde.

Odlučili su ih nazvati po našim istaknutim dramskim umjetnicama i dali pet mogućih prijedloga za zamjenske nazive Odboru za imenovanje naselja, ulica i trgova Gradske skupštine. To su glumice Mia Oremović, Božena Begović i  Eliza Gerner, kazališna djelatnica, književnica i prevoditeljica - Božena Kraljeva i Sidonija Erdődy (udana Rubido), prva hrvatska operna primadona. 

Jedna od njih je Mia Oremović rođena u Požegi 31. srpnja 1918. godine, a umrla u Križevcima 24. srpnja 2010. godine. Završila je Školu primijenjene umjetnosti i Školu dramskih umjetnosti, a kazališnu karijeru počinje 1942. godine. Nakon rata stalna je članica Hrvatskog narodnog kazališta u zagrebu, a od 1953. Dramskog kazališta Gavella, dok je od 1967. slobodna umjetnica.

Mia Oremović je kao vrhunska karakterna glumica ostvarila mnogo iznimno zapaženih uloga širokog raspona. Debitira glavnom ulogom udovice u filmu H-8 1958. godine. Za tu ulogu nagrađena je glavnom glumačkom nagradom na festivalu u Puli. U filmovima Imam dvije mame i dva tate i Tko pjeva zlo ne misli iskazala se kao neurotična malograđanka i kao izvanredna komičarka.

Osim na filmu puno radi na TV i na radiju. Za svoj rad u kazalištu, na filmu i na radiju, primila je više značajnih priznanja i nagrada, između kojih nagradu Vladimir Nazor za životno djelo na području filma, te nagradu za životno djelo Fabijan Šovagović Udruženja hrvatskih filmskih redatelja.

Rodna Požega odala joj je priznanje, te je 2009. godine proglašena počasnom građankom grada.Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.