Riznica sjećanja Andrije Boškovića: Tamburaški sastav Garavuše

Autor: Požega.EU

Iako nije prevelika potreba ići daleko u prošlost pa se većina naših sugrađana i sjeća početaka ovog neobičnog i raritetnog glazbenog sastava, Andrija Bošković je u svojoj povijesnoj riznici posvetio nekoliko redaka našim divnim djevojkama, curama i ženama, a mi ponukani informacijom da će uskoro svjetlo dana ugledati novi glazbeni uradak TS Garavuše zagrebali smo u ne tako daleku povijest pa donosimo nekoliko najbitnijih podataka o nastanku, razvoju i radu sastava koji nas već dva desetljeća uveseljava i pronosi dobar glas o našemu Gradu, županiji, ali i slavonskobaranjskoj regiji diljem Lijepe naše i susjednim zemljama.

Svoje prve glazbene korake napravile su u školskom tamburaškom orkestru u Kutjevu. Ubrzo se rađa ideja o osnivanju ženskog tamburaškog sastava što se i dogodilo 2001. godine. Sastav se najprije zvao Cure iz provincije, a učitelj i voditelj je bio Robert Vojvodić – Bekrija. Pod ovim imenom nastupile su na festivalu Zlatne žice Slavonije 2003. i na mnogim nastupima diljem Hrvatske. Do 2004. godine dvije djevojke napuštaju sastav, a iste godine mijenjaju ime u Garavuše. Prvu postavu Garavuša čine Ana Hula, Ana Mitrović, Ivana Ketović, Iva Galić i Ana Galić. U travnju 2006. pridružuje im se još jedna članica Anamarija Jurić, a u lipnju 2010. odlazi Ana Hula, a na njeno mjesto dolazi Tena Andrijević.

Sadašnju postavu (u trenutku pisanja knjige) čine:

 • Tena Andrijević (prim, prateći vokal)
 • Ana Mitrović (kontra, prateći vokal)
 • Ivana Ketović (bas, glavni vokal)
 • Iva Galić (basprim I, prateći vokal)
 • Ana Galić (basprim II, prateći vokal)
 • Anamarija Jurić (čelo, prateći vokal)

Iza Garavuša je zavidan broj nastupa diljem Hrvatske i Europe (Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Slovenija, Austrija, Švicarska, Njemačka, Francuska, Nizozemska…). Nastupale su na najpoznatijim festivalima tamburaške glazbe u Hrvatskoj – Zlatne žice Slavonije, Brodfest, Pjesme Podravine i Podravlja, Šokačke pisme, ali i na brojnim međunarodnim festivalima u inozemstvu. Nastupile su u mnogim televizijskim i radijskim emisijama. Osobito su ponosne što je Hrvatske radio televizija u sklopu programa pučke i predajne kulture snimila dokumentarni film o njima pod nazivom Garavuše. Garavuše njeguju tradicionalnu i popularnu glazbu iz svih krajeva Lijepe naše, klasična djela i instrumentale. Snimile su 20-ak autorskih pjesama, a 2009. izdale prvi nosač zvuka pod nazivom Uspomena. TS Garavuše djeluje kao neprofitna udruga građana s ciljem očuvanja kulturne baštine i promicanja izvorne i suvremene tamburaške glazbe. Pod okriljem iste podučavaju djecu i mlade sviranju tambure pa su organizirale i nekoliko humanitarnih kocerata. Dobitnice su Plakete Grada Kutjeva za izniman doprinos promicanju Kutjeva u Hrvatskoj i svijetu.

Izvor Kutjevo nekad i danas – život uz običaje (Andrija Bošković)

Sastav s pet stalnih članica trenutno djeluje u sastavu:

 • Tanja Barić ( prim, prateći vokal )
 • Ivana Ketović Marjanović ( bas, glavni vokal )
 • Iva Galić (basprim I, prateći vokal)
 • Ana Galić (basprim II, prateći vokal)
 • Anamarija Jurić (čelo, prateći vokal)

Detaljnije informacije, kontakt i redovitije praćenje potražite na FB stranici gdje ćete uskoro moći pogledati i najnoviji glazbeni uradak kojega svi željno očekujemo.

Foto FB TS Garavuše

Tekst: Kutjevacki.hr

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88