Rekordna proizvodnja i godina za pamćenje

Autor: D.M.

Bez većih padalina i s visokim temperaturama ova godina je bila izuzetno povoljna za pčelare. To potvrđuju proizvodni rezultati u Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu  za proizvodnju i prodaju meda „Natura forte“ iz Požege vlasnice Ane i njenog oca dr. Željka Krpana. Na pčelinjaku od gotovo stotinu košnica smještenom na brdu Sokolovac u Požeškoj gori završili su ovogodišnju sezonu s četiri vrcanja i rekordnom proizvodnjom. Prinosi meda se mjere u tonama i ovi pčelari će ovu godinu dugo pamtiti.

Posrećilo im se ovoga proljeća i u travnju je na obroncima Požeške gore bogato cvala divlja trešnja tako da su izvrcane veće količine rijetkog i vrlo traženog meda. Ovaj med je neizostavan u jačanju srca i krvnih žila. Potom je uslijedila bogata pčelinje paše bagrema, čiji se med zbog karakteristika ubraja u najcjenjenije, a preporučuje se za smanjenje stresa i nesanice. Dobro je medila i lipa, a taj se med u narodnoj medicini preporučuje bubrežnim bolesnicima i kod prehlada. I na kraju sezone bilo je dosta pitomog kestena a njegov med blago slatko-gorkastog okusa bogat je taninima koji mu daju tamnu boju.

Ovaj OPG osim čistog, prodaje i pripravke na bazi meda dodavanjem propolisa, matične mliječi, peluda, komadića saća, čokolade i drugog za liječenje raznih tegoba i jačanje ljudskog tijela. Dr. Željko Krpan, veterinar, jedan je od značajnih pčelarskih stručnjaka poznat i izvan granica Hrvatske. Objavio je niz znanstvenih radova o liječenju pčela od nametnika varoe i drugih opaki bolesti, o antimikrobnom djelovanju propolisa, te o liječenju zaraženih pčelinjih legla.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88