Požega.eu

REKORDER LOVIŠTA: Raduje me odlazak u lov među drage ljude, a obožavam loviti divlje svinje

PRIJE 6 GODINA
TEKST: D.K.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Požega.eu | REKORDER LOVIŠTA: Raduje me odlazak u lov među drage ljude, a obožavam loviti divlje svinje Požega.eu | REKORDER LOVIŠTA: Raduje me odlazak u lov među drage ljude, a obožavam loviti divlje svinje

PRIJE 6 GODINA
TEKST: D.K.PLETERNICA - Umirovljenik Marko Zjalić(87) iz Pleternice zasigurno je među rekorderima po lovačkom stažu ne samo u svome kraju već vjerovatno i u cijeloj državi.

-Uvijek sam se radovao odlasku u lovište i susretu sa dobrim i dragim ljudima koji su se u takvim prigodama okupljali- kazao je  Zjalić, umirovljeni šumarski tehničar nakon što mu je za 62 godine aktivnosti u lovačkim društvima novogradiškog i požeškog kraja Zlatnu plaketu HLS-a  za doprinos razvoju lovstva uručio na godišnjoj skupštini njegovog LD „Sveti Hubert“ iz Požege predsjednik Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije Zdravko Vujnović uputivši mu čestitku.

Lovački ispit praktički je položio  daleke 1951. godine jer je kao polaznik Šumarske škole dvije godine imao predmet Lovstvo zbog čega nije trebao posebno polagati ovaj ispit. Nakon školovanja radni vijek Zjalić je proveo u šumarijama Rajić pokraj Novske, te Kutjevo, Čaglin i Pleternica.

-Stric mi je bio nadlugar u Austrougarskoj stekavši lovačke navike, s njime sam odlazio u lov i zavolio boravak u prirodi, posebno su mi se svidjeli lovački psi  pasmine brak jazavčari s kojima sam lovio na lokaciji Zvečeva na Papuku, a zavolivši prirodu i ove pse otišao sam za stalno među lovce- nastavlja Zjalić koji je izuzetno dugi lovački staž proveo u udrugama u Rajiću, Kutjevo,Čaglinu, Pleternici i Požegi, a dugo godina je bio tajnik i lovnik čaglinske „Vidre“ i pleterničke „Šljuke“.

-Prvi lov sam imao već 1951. na predjelu Rajićko brdo, a kroz dugi staž odstrijelio sam dosta zečeva, dok najviše volim lov na divlje svinja, te sam ukupno odstrijelio 22 vepra, dvije krmače i dvoje prasadi- prisjeća se Marko, koji i danas ima lovačko oružje i ponekad pođe u lov sa kolegama iz „Sv. Huberta“ . Poznat je kao veseljak koji nakon lova rado zapjeva jer je napisao i uglazbio desetak svojih pjesama koji je snimio na albumu, a u mladosti je svirao tamburu.Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.