Regionalna razvojna agencija Panora regionalni je koordinator za provođenje politika regionalnog razvoja na području Požeško-slavonske županije

Autor: S.P.

POŽEGA – Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac na konferenciji „Dani regionalnoga razvoja i EU fondova“, održanoj u petak 6. listopada 2017. godine u Šibeniku, potpisala je s regionalnim koordinatorima Sporazum o suradnji na izradi ˝Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine˝ i procesu pripreme zalihe lokalnih razvojnih projekata vrijedan ukupno 21 milijun kuna. Među potpisnicima su bili i predstavnici Regionalne razvojne agencije Požeško-slavonske županije “Panora” koji su danas na konferenciji za novinare pojasnili detalje potpisanog Sporazuma.

Regionalna razvojna agencija Požeško-slavonske županije Panora regionalni je koordinator akreditiran od Ministarstva regionalnog razvoja za provođenje politika regionalnog razvoja na području Požeško-slavonske županije.

-Namjera ministarstva je ojačati regionalne koordinatore na terenu te im dodijeliti javne ovlasti ne samo u smislu novih obveza već i dodatnih financija. U tom su smjeru i izmjene Zakona o regionalnom razvoju a prvi poslovi koordinatora definirani su upravo kroz ovaj sporazum. Kao regionalni koordinatori nadamo se kako će ovo biti tek jedan u nizu sporazuma koje ćemo potpisivati s Ministarstvom regionalnog razvoja – rekla je direktorica Panore Senka Horvat.

Kroz Sporazum je Panora ostvarila financijsku potporu od miliju kuna koju će utrošiti u iduće dvije godine kroz dvije vrste poslova, rekao je voditelja projektnog tima dr.sc. Antona Devčića.

-Prva je komponenta sudjelovanje u izradi Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine. Nacionalna strategija je vrlo važna jer to će biti krovni dokument razvoja Republike Hrvatske pri čemu će, na ovaj način, biti naglašenija uloga regionalnih koordinatora.Mi ćemo surađivati s Ministarstvom na prikupljanju statističkih podataka s regionalne razine, izradi analitičkih podloga, definiranju vizije, razvojnih smjerova i strateških ciljeva. Imat ćemo prostora da iskažemo ono što je bitno za jedinicu regionalne uprave, odnosno, našu županiju. Druga komponenta je Program pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova. Mi smo delegirani od strane Ministarstva za raspisivanje natječaja na koje se mogu prijavljivati općine i županija, a kroz koje oni mogu ostvariti određena sredstva za pripremu projektnih dokumentacija, jer neke jedinice lokalne samouprave imaju slabije kapacitete upravo u tom segmentu. Na raspolaganju je 6, 4 milijuna kuna, a više natječaja će biti delegirano na nas kako bi više sudjelovali u pripremi, vrednovanju, odlučivanju i praćenju provedbe lokalnih razvojnih prijedloga – pojasnio je Devčić.

Regionalna razvojna agencija Panora pripremila je ili trenutno sudjeluje u provedbi projekata ukupne vrijednosti sto milijuna kuna. Riječ je o projektima u različitim fazama među kojima se posebno izdvaja projekt Dnevne bolnice, projekt objekata Doma zdravlja, energetska učinkovitost u školama i drugo.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek