Realiziran novi izdavački projekt Povijesnoga društva Požega

Autor: Požega.EU

U nakladi Povijesnoga društva Požega objavljena je nova knjiga Antuna Borivoja Zarića „Poruka u zrcalu“. To je šesta knjiga Biblioteke Fragmenti prošlosti. Imao sam čast biti urednikom, a s posebnim zadovoljstvom napisao sam predgovor. Mladi kineski znanstvenik Goran Đurđević napisao je pogovor. Zajedno sa mnom i Nikolom Rašićem bio je i član uredničkoga vijeća. Recenzentice su kolegice Ivana Domanović i Klaudija Gašpar. Za korekturu su zaslužne Sara Del Vechio i Marija Marjanović, a za grafičku pripremu Domagoj Zarić. Posebnu zahvalnost dužan sam iskazati kolegici Ani Šegi na kritičkom čitanju i poticajnim prijedlozima. Lektor ove knjige je Mario Trupinić. Kao urednik, svima iskazujem svoje duboko poštovanje i od srca zahvaljujem.

U knjizi „Poruka u zrcalu“ požeški novinar, publicist, političar i aktivist Antun Borivoj Zarić, sin Anke, rođene Maras i Branka Zarića, opisao je vlastiti životni put i prošlost svoje obitelji u kontekstu turbulentnih prilika njihova zavičaja. Posebnu vrijednost čine zapisi o ženama ove obitelji, uključujući i autorovu suprugu Blanku, rođenu Vincijanović. Pisao je o svom djetinjstvu, studentskim danima, novinarskom i uredničkom radu, političkom djelovanju, putovanjima, aktivizmu, usponima, dilemama, lomovima, traumama i drugim životnim situacijama od krštenja u crkvi svete Terezije u Požegi davne 1943. godine do naših dana.  

U knjizi su opisani brojni susreti, razgovori, razilaženja i sukobi. Čitateljice i čitatelji naići će na istaknute ličnosti suvremene povijesti. Naime, autor ove knjige jednom je primljen kod Josipa Broza Tita. S Franjom Tuđmanom sastao se oko 30 puta, a čitatelji mogu saznati što je Tuđman napisao o gospodinu Borivoju. Prema Zarićevu sjećanju, Tito je bio elegantan i  opušten, a Tuđman striktan, discipliniran i sistematičan.

Autor ove knjige susreo je i Stjepana Mesića, Ivu Josipovića te Zorana Milanovića. Družio se sa Stipom Šuvarom i surađivao s najistaknutijim Požežanima svoga vremena poput političara i znanstvenika Marijana Strbašića, gradonačelnika i saborskoga zastupnika Zdravka Ronka, novinara i publicista Ivana Jakovine, arhivista Rudolfa Helija, arheologinje Dubravke Sokač Štimac, profesora Nikole Cvjetkovića i drugih. Spomenuti su istaknuti požeški učitelji i profesori. Tu je učiteljica Savka Janošević, supruga pravoslavnog svećenika Đorđa Janoševića, zatim nastavnica Olga Zlatec, profesori Ivan Okičić i Branko Hribar te niz drugih prosvjetara. Opisani su susreti s poznatim glumcima, pjevačima i drugim suvremenicima.

Za razliku od nekih svojih partijskih drugova, ipak nije prihvatio poziv Franje Tuđmana da se angažira na području unutrašnjih poslova. Danas Zarićevu odluku možemo sagledavati na različite načine, ali nema dvojbe da je uglavnom ostao dosljedan idealima svoje mladosti. Zato je devedesetih godina prošloga stoljeća neko vrijeme bio marginaliziran, a potom je ipak doživio svojevrsnu rehabilitaciju. Danas, zajedno s nekim svojim neistomišljenicima, surađuje s Povijesnim društvom Požega. Ta udruga građana i dalje će se zalagati za suočavanje s prošlošću njegujući toleranciju, dijalog i kritičko mišljenje poštujući dostojanstvo i slobodu svakog ljudskog bića bez obzira na vjersku, nacionalnu, dobnu, spolnu i svaku pripadnost te ideološko opredjeljenje. Važno je biti otvoren za izazove vremena u kojem živimo uvažavajući sebe, svoje bližnje, svako ljudsko biće, životinje, okoliš…  Krajnji je trenutak da se suočimo s kompleksnom prošlošću i okrenemo prema budućem dobu.  

Siguran sam da će knjiga privući pozornost dijela građana i građanki Požege. Vjerojatno će biti zanimljiva barem nekim poštovateljima pisanoga stvaralaštva. Nadam se da će i neistomišljenici gospodina Zarića objaviti svoja sjećanja. To će ponešto olakšati posao budućim istraživačima suvremene povijesti Zlatne doline u naporima sagledavanja prošlosti u cjelini.

Uskoro će izaći i sedma knjiga Biblioteke Fragmenti prošlosti u nakladi Povijesnoga društva Požega i Biro tiska d. o. o. Riječ je o neobjavljenoj interdisciplinarnoj studiji pokojnoga izv. prof. dr. sc. Dane Pavlice o Počitelju u Lici od srednjega vijeka do moderne i suvremene povijesti. Predgovor je napisao kolega Goran Đurđević.

Svim čitateljicama i čitateljima knjiga Biblioteke Fragmenti prošlosti Povijesnoga društva Požega želim sretne blagdane te svako dobro u 2022. godini.

Vinko Tadić, prof.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek