Realan proračun i ambiciozni planovi: Podupiremo gospodarstvo i poljoprivredu, brinemo o djeci i starijima; projekte pripremamo godinama i zato smo tako uspješni”

Autor: D.K.

PLETERNICA – Pleternički proračun za 2019. godinu planiran je u iznosu od gotovo 70 milijuna. Od toga su porezni prihodi oko 24 milijuna kuna, a ostalo su prihodi od pomoći iz države i EU za različite projekte.

Da je riječ o realnom i nikako politički žargonom rečeno “napuhanom” proračunu potvrđuje i činjenica da su pleternički gradski vijećnici na svojoj posljednjoj sjednici imali tek nekoliko upita vezanih za stavke manjeg značaja.

– Rashodi upravnih tijela zadržani su na razinama iz prethodnih godina što potvrđuje štedljivost ove gradske uprave uz iznimno veliku učinkovitost koja se ogleda kroz preostali dio proračuna, brojne projekte koje Grad Pleternica provodi na svom području. Trenutno se na području Grada Pleternice provodi 17 EU projekata vrijednih više do 250 milijuna kuna. Najznačajniji je projekt Aglomeracije Pleternica vrijedan gotovo 180 milijuna kuna za koji se, po informacijama iz tvrtke Tekija, sljedeći tjedan očekuje raspisivanje natječaja za izvođača radova. U tijeku je rekonstrukcija kino-dvorane u multimedijalnu dvoranu u vrijednosti od 20 milijuna kuna za koje se završetak radova očekuje u svibnju sljedeće godine. Iduće godine izvodit će se radovi energetske obnove društvenog doma u Blacku, športskog objekta u Kuzmici i Centra hrvatskih branitelja u Pleternici te završetak izgradnje zgrade e-inkubatora koja se također financira iz EU fondova. Značajna sredstva izdvojit će se za rad DVD-a, oko 500.000 kuna, dok se sredstva za rad civilnih i športskih te udruga u kulturi zadržava na razini kao i do sada – ističe Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice.
Dakako najvažnije potpore, one u gospodarstvu, planirane su s iznosom od milijun kuna.

– Novina su potpore za poljoprivrednike koje su na razini 100.000 kuna. Usvojena je Strategija razvoja poljoprivrede, sad nam slijedi izrada Akcijskog plana te definiranje potpora o kojima će opet raspravljati vijećnici gradskog vijeća na sljedećoj sjednici. Te potpore mora odobriti i Ministarstvo poljoprivrede i tek nakon toga raspisat će se natječaji za poljoprivrednike. Naravno ukoliko bude potrebno rebalansom se ta sredstva mogu i povećati – pojašnjava Jozić.
Uz brojne infrastrukturne projekte, ove je godine započela izgradnja šetnice uz rijeku Orljavu, nastavak radova se planira i u sljedećoj godini, a uložit će se značajna sredstva u izradu projektne dokumentacije vezane za prometnice, pješačke staze te obnovu društvenih domova i sl.

– Dugo smo pripremali projekte, zato smo danas tako uspješni, jer kad se raspišu natječaji mi već imamo projekte koje možemo prijaviti. S obzirom na to da se lista projekata “topi” jer ih jedan po jedan realiziramo, moramo biti spremni za godine koje dolaze i naravno činjenicu da je Pleternica jedan od osam gradova u RH u pilot projektu “malih gradova” kroz koji bi nam trebalo biti omogućeno korištenje oko 90 milijuna kuna za projekte bitne za fizičku, gospodarsku i socijalnu regenraciju – kaže gradonačelnica Antonija Jozić.

U proračunu 2019. planirane su božićnice za umirovljenike, naknade za novorođenu djecu, stipendije za studente, sufinanciranje prijevoza učenika, skrb za socijalno ugrožene građane, darovi za djecu prigodom blagdana sv. Nikole, sufinanciranje udžbenika te provedbu projekta pomoći u kući za starije i nemoćne.

U proračunu je planirana i dogradnja dječjeg vrtića Tratinčica jer su potrebe evidentne, na listi čekanja je 80-oro djece (uz 150 koji su upisani u vrtić), ta faza košta više od 9 milijuna kuna, Ministartsvo za demografiju je odobrilo 1,5 milijuna kuna, ostala sredstva se očekuju kroz mjeru 7.4.1. na koju su aplicirali.
Gradski vijećnici od sljedeće godine sjednice vijeća više neće pratiti s hrpom papira ispred sebe već će od Grada Pleternice na korištenje dobiti tablete. Korak je to dalje u informatizaciji gradske uprave koja već sad koristi brojne pogodnosti e-poslovanja. Zanimljiva je činjenica da je mala Pleternica u vrhu korištenja e-matica s ciljem smanjenja administracije za svoje građane.

U rebalansu proračuna 2018.. i planu za 2019. planirane su naknade građanima za troškove izmjene osobnih dokumenata zbog izmjena naziva ulica i trgova. Kao što je poznato na posljednjoj sjednici gradskog vijeća Pleternica je dobila Trg hrvatskih branitelja.

Pleternica je zasigurno među rijetkim gradovima koji su se unatoč skromnom izvonom proračunu, odlučili na značajna ulaganja na svom području. Nedvojbeno je uspješnost njihove realizacije u dobrom planiranju, “hvatanju” europskog novca gdje god se ukaže prilika za to. Rezultati su itekako vidljivi.
Pleterničkim proračunom za 2019. obuhvaćeni su samo oni programi i financijske stavke samo za koje su ugovori već potpisani. Svi oni projekti koji su u postupku nisu uvršteni u proračun, a njih je već sada i više nego dovoljno.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot