Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

RAZMJENA PRESADNICA NA IMANJU TRUDI BORŠOŠ NA GOSPINOM BRDU: Čuvaju stare sorte od zaborava

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: D. Mirković
FOTO: D. Mirković

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | RAZMJENA PRESADNICA NA IMANJU TRUDI BORŠOŠ NA GOSPINOM BRDU: Čuvaju stare sorte od zaborava Požega.eu | RAZMJENA PRESADNICA NA IMANJU TRUDI BORŠOŠ NA GOSPINOM BRDU: Čuvaju stare sorte od zaborava

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: D. Mirković
FOTO: D. Mirković

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Sredinom travnja, kada vremenske prilike postaju sve pogodnije za sadnju povrtnjaka na imanju Trudi Boršoš na Gospinom brdu iznad Požege održava se razmjena presadnica, sadnica i sjemena. Kada je ova Švicarka prije petnaestak godina sa suprugom Stjepanom došla u Hrvatsku imala je bogatu banku sjemenja od više stotina sorti rajčice iz cijelog svijeta, različitih oblika, boja i okusa ploda.


Već tada je zbližavala ljude koji se bave uzgojem bilja iz hobija i koji žele očuvati autohtone sorte povrća, voća, cvijeća, zaštiti ga od zaborava i propadanja. Sve to radi iz ljubavi i ne prodaje sjeme i presadnice već poklanja. Organizirala je prve razmjene što je malo-pomalo preraslo u takozvanu biljnu burzu koju osim Požežana posjećuju i zaljubljenici iz susjednih županija.


Na razmijeni, nema što nema, bilja iz gotovo cijelog svijeta. Mnogo je neobično i većini nepoznato, poput indijske banane, japanske mušmule, kurkume i gigantske bundeve koje daje plodove u našem podneblju.


Tako je Ljubica Josopović, poznatija kao požeška slikarica, uz pregršt raznovrsnih sadnica za ovu prigodu ispekla bazlamaču s domaćim pekmezom od šljiva i aronije. Za razmjenu je ponudila rajčice i ljute paprike, više vrsta salata, patišone, tikvice i dinje, bamiju, gomolje cvijeća georgina i presadnice cinija i dragoljuba.


Vesna Valenta i Nevenka Milinčević iz Nove Gradiške redovni su sudionici razmjene a u nizu raznovrsnih presadnica ponudili su nekoliko vrsta batata, peruansku jagodu, liči ili poznatiji kao fizalis.


Iz Pakraca su došli Gordana Lazić i Mario Kučanjić sa neobičnoim ruskim limunionom, špinatom multikolrom, metarskim mahunama, miloduhom i drugim rijetkim biljkama.


Iz radionice energične domaćice Trudi proizvedene su brojne sorte rajčice u čemu je ona ekspert kao i drugog rasada. Izuzetan poznavalac, tumačila je kako koju presadnicu, sadnicu ili sjeme uzgajati. Organizirala je i obilazak svog ekološkog vrta bez kopanja uz malčarenje.
Osim presadnica posjetitelji su donosili svoje proizvode, tako da je bilo obilje jela i pića.Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.