Razminiravanje poljoprivrednih površina: “Nadamo se da ćemo moći do kraja 2018. reći da je naša županija slobodna od mina”

Autor: D.K.

ŠPANOVICA – Projekt vrijedan 32 milijuna kuna financiran iz EU poljoprivrednog fonda obuhvaća razminiravanje minskih sumnjivih poljoprivrednih površina u Požeško-slavonskoj županiji. Započeo je uvodnom konferencijom u okviru Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje do 2020. godine na kojoj su uz predstavnike Hrvatskog centra za razminiravanje bili nazočni požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, njegov zamjenik Željko Jakopović, gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana i zamjenik ministrice regionalnog razvoja mr. sc. Davor Huška. Provedbom tog projekta u Požeško-slavonskoj županiji, ponajprije na  području Pakraca i Lipika, minski sumnjivo područje će biti očišćeno od mina.

Tomislav Ban, pomoćnik ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje

– Minski sumnjivog područja u RH još uvijek ima 443 km kvadratna s oko 42 tisuće mina, a obilježeno je s 14 tisuća oznaka minske opasnosti. Požeško-slavonska županija ima još 29 km kvadratnih sumnjivog područja i s ovim projektima smanjit će se za 14 km kvadratnih. Ostatak od još 15 km kvadratnih očistio bi se u narednom razdoblju, do početka 2019. godine kada bi ova županija bila bez mina. Ovaj projekt financira se s 85% sredstava EU i 15% iz državnog proračuna RH – rekao je Tomislav Ban, pomoćnik ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje.

Ante Brkljačić, v. d. ravnatelja HCR

Projekt razminiravanja će biti završen za 150 radnih dana, a izvođač je grupa od 28 tvrtki za razminiranje. U ovom projektu tijekom srpnja i kolovoza raditi će preko 200 pirotehničara, što je oko dvije trećine ukupnih kapaciteta Hrvatske za razminiranje.

Ante Brkljačić, v. d. ravnatelja HCR najavio je početak prvih radova već od slijedećeg tjedna, na 3,5 km kvadratnih sumnjivih minskih površina. Sredstva za financiranje ovog projekta su bespovratna.Rekao je i kako će nakon razminiravanja moći živjeti i raditi stotine obitelji na svojim poljima i svojim voćnjacima te da se na taj način pomaže i u zadržavanju stanovništva u ovom dijelu.

-Zadovoljstvo mi je da se nalazimo na području Španovice, gdje smo prije 25 godina vodili bitku za oslobođenje ovog kraja, Zapadne Slavonije, gdje smo i prelomili situaciju oslobađanja Hrvatske. Ovo je važan projekt za poljoprivredu naše županije, i razvoj našeg gospodarstva. Nada se da ćemo moći do kraja 2018. reći da je naša županija slobodna od mina. Uz poljoprivredu na ovom području može se razvijati i turizam, koji će dodatno osigurati da se na ovom prostoru može živjeti, od zemlje, poljoprivrede, te da se ne odlazi iz ovih sela – rekao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

 

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek