Požeško-slavonska županija prvi puta u povijesti dobila od Državne revizije bezuvjetno mišljenje

Autor: DK

POŽEGA – Redovitu koordinaciju s gradonačelnicima i načelnicima općina danas je održao požeško-slavonski župan Alojz Tomašević sa vojim zamjenicima Željkom Jakopovićem i Ferdinandom Trohom na kojoj se kao i uvijek na prvom mjestu govori o stanju i aktivnostima u jedinicama lokalnih samouprava prvenstveno u kojoj su fazi određeni projekti i u čemu treba pomoći pri realizaciji. 

-Posebno se pripremamo za veliki broj natječaja krajem lipnja i početkom srpnja koji će se otvoriti kako za rauralni razvoj tako i za druge mjere poticaja koje će se moći ostvariti. Poznajemo u tome materiju i naše agencije u županiji, a tako i sama županija ali i svi naši gradovi i općine koje već sada dobivaju pohvale ministarstava o ažurnosti i spremnosti za projekte i privlačenje sredstva. Pakrac i Lipik kao dva grada su pohvaljeni za prihvat sredstava za očuvanje okoliša koji su najbolji u Hrvatskoj – istakao je župan Tomašević dodajući kako se na koordinaciji razgovara što se napravilo i što se treba napraviti te da je zadovoljan promišljanjem usmjerenom na gospodarstvo.

Župan Tomašević je istakao kako su određene jedinice lokalnih samouprava bile do nedavno u velikim financijskim problemima koji su sada riješeni.

-Naši gradovi i općine koji su do prije godinu, dvije ili tri bili u financijskim dubiozama, gotovo da više nema niti jedne kune duga. Općina Velika nije više niti kunu dužna, grad Kutjevo, mladi gradonačelnik kroz nepune dvije godine sanirao je dugovanja sedam ili osam milijuna kuna, danas se plaća sve na vrijeme, svim dobavljačima, i financijska situacija je Kutjevu stabilna. Isto tako i Čaglin je stabilan gdje je mladi načelnik godinu i pol dana i naslijedio je lošu organizaciju i vođenje općine, financije prazne, a bez i jedne kune duga – naglašava župan Tomašević.

Požeško-slavonska županija je prema riječima župana Tomaševića po prvi puta u povijesti dobila od Državne revizije bezuvjetno mišljenje.

-Ponosan sam na izvješće Državne revizije koje govori da se financijama upravljalo pažnjom dobrog gospodara. To je za nas važno i jako bitno jer se spremamo za fondove, a ako su financije stabilne i revizorska izvješća dobra onda se možemo aplicirati na projekte i eventualno zaduženje zbog nekog određenog projekta kojega treba županija sufinancirati. Projekata već puno sada imamo, očekujemo potpore i sredstva po pitanju poplava što je sve završeno i finalizirano – dodaje Tomašević.

Prije nekoliko dana je odobreno deset projekata preko Fonda za zaštitu okoliša i ministarstva koji idu ovih dana u realizaciju bilo da se radi o domovima, školama ili drugim objektima.  

-Slijedi i analiziranje stanja u vatrogastvu za što imamo dosta upita kako i na koji se način to financira. Analiziramo stanje što je dobro a što nije, vodimo računa o stanju financija i opreme. Možda ćemo predložiti i drugačiji model upravljanja ili će mozda isti ostati što ćemo danas vidjeti – rekao je župan Tomašević dodajući i kako je želja da se doradi i finalizira “čuveni” kalendar događanja, pogotovo kada su u pitanju velike i značajne manifestacije.

-Želimo sve staviti u jedan kalendar jer najteže je kada se preklapaju manifestacije u gradovima i općinama, a svake godine je sve bogatiji program – ističe Tomašević.

Na koordinaciji se razgovaralo i o aktualnostima u Županijskoj bolnici, stanju sa bazenima u Velikoj ali i velikom projektima koji su u planu za realizaciju akumulacija Kamenska, odmarališta Zvečevo te izlaz na autocestu.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.