RAZGOVOR S POVODOM: Krešimir Pavelić, viceprvak motociklizma sezone 2017. godine klase 6, klasa veteranski motocikli

Autor: V.P.

POŽEGA – Sada već davne 1980. godine, Krešimir Pavelić, zaljubljenik u motocikle, vozi svoju prvu moto utrku u Križevcima, i na kraju u klasi 50 ccm osvaja 3. mjesto. To je njemu dalo samo poticaj da nastavi dalje, pa ga uskoro redovno viđamo na trkalištima, moto utrkama od Grobnika, Križevaca, Rače i naravno Požege. Puno je bilo postolja, bio je ukupni pobjednik i tadašnje države, prvenstva Hrvatske, vozio na otvorenim prvenstvima i sa vozačima susjednih država. U svojoj karijeri vozio je sve klase, od 50, do 125, 175, 250 i 750 ccm, a 1993. godine bio je proglašen i za sportaša godine grada Požege.

Nije ta ljubav za motocikle nikako splasnula, dapače vi se i u ovim ozbiljnijim godinama natječete, ali i ponovno ste na postoljima?

 – Ovaj moj put u motociklizmu bio je svakako uspješan za mene ali i za klub za koji sam vozio. Imao sam i neke pauze, nekada zbog objektivnih razloga, ali sam uvijek bio uz motore, stazu, takmičare. Ponovno sam prije par godina počeo s natjecanjima, ali sada u klasi 6 s veteranskim motociklima. To znači da ja vozim u klasi gdje su motocikli veterani, tj. moraju biti stariji od 30 godina, no sa mnom se natječu i vozači od 22, 25 i 30 godina. S tim motociklima i danas postižemo na Grobniku vrijeme ispod dvije minute, što znači zaista brzo onima koji se razumiju u motocikle. To svakako govori još više o uspjehu koji sam postigao u prošloj godini kada sam u ukupnom poretku na kraju sezone zauzeo drugo mjesto i postao viceprvak. To je inače otvoreno prvenstvo Hrvatske u kojemu voze i naši susjedi iz Bugarske, Srbije, Mađarske, BiH i Slovenije. Vozim za naš požeški klub Požega Promet, koji je također poznat kao klub koji je bio i ukupni pobjednik u Hrvatskoj.

Na kojim stazama se voze ove utrke veteranskih motocikala?

 – Svakako na najpoznatijoj stazi Grobnik kraj Rijeke gdje se voze najmanje dvije utrke, zatim u Rači kraj Bjelovara, Križevcima i naravno na Glavici u Požegi.  Ja koji sada imam 60 godina i motor star preko 30 godina, svakako sam posebno zadovoljan što vozim motocikli, a posebno što sam ostvario i određene uspjehe u natjecanju. Moto sport je inače vrlo skup sport koji traži stalna ulaganja, tu su treninzi, odlazak na natjecanja, boravak po dva tri dana na stazi na natjecanjima. Imao sam do sada sponzora, kojima sam na kraju godine poslao i posebne zahvalnice što su mi pomogli da odvezem cijelu sezonu, a naravno nadam se da će mi pomoći i u ovoj godini. Ove godine na Glavici se planiraju voziti dvije utrke, jedna u proljeće, a jedna u jesen, što je za mene dobro. Stoga i planiram ove godine napasti najviše postolje i završiti kao prvak sezone 2018. godine. Ove godine vozim Yamahu koju ću nešto modificirati u dozvoljenim okvirima, morat ću motor malo olakšati, jer teško ja osobno skidam kilograme. Moram još naglasiti da u ovom natjecanju nema veterana vozača, nego je to klasa veterana motocikala.

Tko vam sve još pomaže u tom natjecanju i kako vidite razvoj moto sporta u Požegi?

 – Motociklizam je moja ljubav stoga sam ja sam najveći sponzor sam sebi, zaista se puno mora ulagati, no očekujem zbog prošlogodišnjih rezultata da će mi se odazvati i neki novi sponzori. Moto klub Požega Promet mi pomaže u putnim troškovima za odlazak na natjecanja, a ja sam uz motor nabavio i kombi vozilo kojim prevozim motor na natjecanje, ali i u njemu kao u kamperu boravim za vrijeme natjecanja, te tako troškove boravka smanjujem na minimum. Želja mi je svakako da se još više vozača uključi u natjecanje, da voze za naš klub, da privučemo mlade i nove vozače koji vole motociklizam. Mi stariji svakako možemo to potaknuti kod mladih, posebno mi u Požego koji imamo našu Glavicu. Nadam se da ćemo uz razumijevanje MORH-a dobiti našu Glavicu na korištenje, za treninge, za sigurnu vožnju. Bolje je da se vozači motocikla ispušu na sigurnoj stazi, nego negdje na prometnicama. Glavica je potencijal za mlade vozače, gdje oni ne na ulici, nego u kontroliranim uvjetima mogu iskušati svoje znanje i vještine. Za još jednu vrstu moto sporta imamo odlične uvjete, to je motocross na stazi Vilare, gdje vozači mogu stalno trenirati, a organiziraju se također po dvije utrke za prvenstvo Hrvatske. Imamo uvjete da postanemo moto centar u Slavoniji, da nam dolaze vozači na pripreme, na utrke, samo se trebamo bolje organizirati. Zahvaljujući našem tajniku kluba Zlatku Jarošu koji živi za utrke, mislim da ćemo dobiti ove godine i nove vozače, te vratiti i Glavicu. Inače sve utrke u Požegu su najposjećeniji sportski događaji sa zaista puno posjetitelja iz cijele okolice.

/Foto: V.P. i K.P./

 

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: