Razbijena organizirana kriminalna skupina koja se bavila proizvodnjom droge

Autor: PU požeško-slavonska

Policijski službenici su osumnjičene osobe predali pritvorskom nadzorniku PU osječko-baranjske uz kaznene prijave za kaznena djela zločinačko udruženje, neovlaštena proizvodnja i promet drogama u sastavu zločinačkog udruženja te izbjegavanje carinskog nadzora

Policijski službenici PU požeško-slavonske su u suradnji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta dovršili višemjesečno kriminalističko istraživanje kodnog naziva „Tigar“ i „Tigar 2“ nad četiri hrvatska državljanina i četiri državljanina Republike Srbije (1980., 1966., 1965., 1951., 1965., 1982., 1980., 1985.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja te izbjegavanja carinskog nadzora.

Naime, osnovano se sumnja da je prvoosumnjičeni u razdoblju od studenoga 2021. do svibnja 2022. na širem području Požege i drugim mjestima u RH i Srbiji okupio i povezao u zajedničko djelovanje ostale osumnjičenike s ciljem zajedničkog uzgoja i proizvodnje veće količine marihuane na širem području Požege te njene daljnje prodaje.
Prvoosumnjičeni je pronašao osobu koja će se brinuti o uzgoju i proizvodnje marihuane, dok je s drugoosumnjičenim, trećeosumnjičenim i četvrtoosumnjičenim dogovorio pronalazak pogodne lokacije za njen uzgoj i proizvodnju, zatim instaliranje opreme, nabavu potrebnih preparata za uzgoj, osiguranje tajne lokacije i nesmetanog boravka osobe koja je bila zadužena za uzgoj  te pronalazak kupaca marihuane. U ostvarenju plana i dogovora prvoosumnjičenik, sedmoosumnjičenik, drugoosumnjičenik, trećeosumnjičenik i četvrtoosumnjičenik su sa prvoosumnjičenikom dogovorili i osigurali lokaciju za uzgoj marihuane u kući na području Kutjeva, a u vlasništvu supruge četveroosumnjičenika te u kući instalirali ilegalni laboratorij sa zadaćom uzgoja cannabis biljki i proizvodnje cannabis marihuane.

Nadalje, prvoosumnjičenik iz Srbije je doveo petoosumnjičenika koji je u navedenoj kući neprekidno boravio i svakodnevno uzgajao biljke cannabisa pri čemu su prvoosumnjičenik, drugoosumnjičenik i trećeosumnjičenik nadzirali uzgoj i proizvodnju cannabisa te kupovali potrebnu opremu i razne preparate za uzgoj. Pri tome su drugoosumnjičenik, trećeosumnjičenik i četveroosumnjičenik redovito opskrbljivali petoosumnjičenika svim potrebnim životnim potrepštinama kao i opremom potrebnom za uzgoj biljki.

Drugoosumnjičenik, trećeoosumnjičenik i četveroolsumnjičenik su također nabavili osobni automobil kojeg su preinačili odnosno napravili skriveni prostor u podvozju automobila pogodan za skrivanje veće količine droge, a sve u cilju osiguranja kupaca i prikrivenog prijevoza droge, dok je drugoosumnjičenik s prvoosumnjičenikom angažirao šestoosumnjičenika da pronađe kupce marihuane što je on i činio po uputi prvoosumnjičenika te nudio na prodaju i prodavao manje količine marihuane raznim kupcima na području Požege i Pleternice.

Nadalje, na opisani način u kući na području Kutjeva osumnjičeni su uzgojili ukupno 236 stabljika cannabis marihuane visine od 60 do 120 cm iz kojih se može dobiti marihuana nakon čega je prvoosumnjičenik za pripremu i pakiranje marihuane za prodaju angažirao sedmoosumnjičenika i osmoosumjičenika te s njima 7. svibnja došao iz Srbije u RH. Nakon toga su se sedmoosumnjičenik i  osmoosumnjičenik zajedno s trećeosumnjičenikom i četvrtoosumnjičenikom uputili na područje Kutjeva kako bi zajednički pripremili marihuanu za daljnju prodaju, ali do navedenoga nije došlo budući da su isti uhićeni. U kući na području Kutjeva je uz 236 stabljika cannabis marihuane zatečen petoosumnjičenik.

Također je utvrđeno da su se u razdoblju od 5. travnja do 7. svibnja 2022. na Međunarodnom cestovnom graničnom prijelazu u RH te u BiH, drugoosumnjičenik s trećeoosumnjičenikom i četvrtoosumnjčenikom dogovorili preuzimanje veće količine sitno rezanog duhana bez nadzornih markica Ministarstva financija RH te njegovo krijumčarenje iz BiH u RH radi daljnje preprodaje te su sukladno prethodnom dogovoru od drugoosumnjičenika u Bosanskom Brodu preuzeli najmanje preko 61 kg sitno rezanog duhana i 3000 komada ručno rađenih cigareta bez nadzornih markica Ministarstva financija RH te ih sakrili u preinačeni prostor u podvozju automobila te se u nekoliko navrata sa skrivenim cigaretama i duhanom prelazili državnu granicu izbjegavajući mjere carinskog nadzora te dalje nudili na prodaju raznim kupcima na širem području Požege.

U preinačenom prostoru navedenog automobila pretragom je pronađeno 490 grama duhana i 3000 komada ručno rađenih cigareta.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88