Ravnateljica požeške Gimnazije dr. sc. Vesna Vlašić na prijemu kod požeškog biskupa msgr. dr. Antuna Škvorčevića

Autor: D.K.

U Biskupskom domu u Požegi biskup Antun Škvorčević primio je Vesnu Vlašić, ravnateljicu Gimnazije u Požegi. Na susretu je sudjelovao i predstojnik Ureda za katoliče škole Ivica Žuljević.

Povod susreta bila je 320. obljetnica osnutka Gimnazije, jedne od najstarijih srednjih škola u Hrvatskoj, koju su osnovali isusovci 1699. godine a koja je sredinom 18. stoljeća bila temeljem i osnutka Požeške akademije, među prvim visokim školama u Slavoniji. O navedenoj obljetnici tiskana je Spomenica, koju je ravnateljica predstavila i uručila biskupu.

U razgovoru s ravnateljicom biskup je podsjetio na snažnu povijesnu povezanost požeškog školstva i Crkve, koja je osnutkom katoličkih škola Požeške biskupije dobila svoj kontinuitet i novi izraz. Spomenuo je kako je Orfanotrofij, utemeljen 1835. godine u zgradi današnjeg sjedišta Požeške biskupije pridonio da je požeška Gimnazija imala visoku odgojno-obrazovnu razinu i kao takva bila poznata u Hrvatskoj i šire, odakle su dolazili pitomci u Orfanotrofij.

Povezanost između Crkve i požeške Gimnazije očituje se i po isusovcima njezinim profesorima koji su pokopani u kripti crkvi sv. Lovre u sklopu zgrade biskupijskog sjedišta, među njima i Antun Kanižlić, a kasnije i pavlinima pokopanima u kripti Katedrale. Biskup i ravnateljica razmotrili su i određena aktualna pitanja odgoja i obrazovanja, mogućnosti suradnje između Gimnazije Požega i Katoličke gimnazije u Požegi, koje nisu konkurenti nego komplementarne ustanove, te o potrebi izgradnje sportske dvorane, koja je prije desetak godina bila dogovorena kao prostor zajedničke upotrebe. Biskup je zahvalio ravnateljici za napore oko što kvalitetnijeg odgojno-obrazovnog djelovanja, što ima šire značenje od gimnazijskog.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek