Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

RASKOŠNA ROMSKA SVADBA U POŽEŠKOJ SVEČANOJ DVORANI „GLORIA“: Mladenku darivali zlatom i eurima

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: D. Mirković
FOTO: D. Mirković

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: D. Mirković
FOTO: D. Mirković

Marija iz Vukojevaca nedaleko Našica i Dragan iz Medara, kod Nove Gradiške, izuzetno mladi Romi, gotovo dječjeg izgleda, držali su se one narodne izreke „Tko rano doručkuje i rano se oženi nikada ne pogriješi.“ Tako su i njih dvoje nakon kraćeg zajedničkog života u ranoj mladosti rekli svoje sudbonosno „da“  i zavjetovali se na vjernost u dobru i zlu. Je li je bilo "prodaje" mlade, što je kod Roma običaj, nismo uspjeli doznati. Oboje potječu iz obitelji koje se bave prikupljanjem sekundarnih sirovina.


Mladenci su u Svečanu dvoranu „Gloria“ dovezeni bijelim, gotovo devet metara dugim automobilom, luksuznom verzijom Forda. Brojna rodbina,rođaci i prijatelji  došli su sa svih strana Hrvatske. Protokol je vodio poznati čajo Marko Derežanin iz Dragalića kod Nove Gradiške.


U romskim svatovima, nakon juhe, kuhanog mesa i sarme počinje ples i darivanje mladenaca. Ali kako je mladenka u međuvremenu ostala bez cipele neoprezni djeverovi su je morali otkupti. Nakon toga čajo od stola do stola licitira tko je koliko i što dao. Uža rodbina je uz eure darivala zlatninu i druge vrijedne poklone. Na kraju, samo u novcu prikupljeno je gotovo 17 tisuća eura. Potom uz šampanjac reže se torta i pleše sa mladenkom. Topla janjetina sa ražnja dolazi nakon svega toga, a to je dobrano iza ponoći.


U svatovima rijetko tko sjedi. I staro i mlado plešu i igraju kola. Puno je djece. Odlični glazbenici imena „Ex Yu“ sa atraktivnim solisticama Suzanom iz Modriče i Mišel iz Prnjavora držali su zagrijanu atmosferu do jutra.Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo