Rašićeve prijedloge vijećnici nisu prihvatili

Autor: D.K.

POŽEGA – Pred vijećnicima Gradskog vijeća Grada Požege prema dnevnom redu našlo se 14 točaka. Uz manje korekcije predloženog dnevnog reda vijećnike je prije same sjednice na stolu dočekao prijedlog sa dopunom dnevnog reda koji je prihvaćen i uvršten.

Slobodno se može reći da je sjednica protekla u jednoj mirnoj atmosferi uz gotovo sva jednoglasna prihvaćanja predloženih točaka izuzev zadnje dvije koje su bile predložene od strane Nine Smolčića i Mire Rašića.

Vrijeme za vijećnička pitanja iskorišteno je kako se moglo zaključiti na način samo da se nešto pita a to je već odavno poznato i o čemu su gotovo svi mediji pisali, počevši od radova u Vidovcima, Dervišagi i Novom selu do rekreacijskog centra, postavljanju autobusnih stajališta i sl.

Između svega predloženog za sjednicu najinteresantnije je bilo, izuzev više prijedloga vijećnika Mire Rašića, prihvaćanje odluke o osnivanju poduzetničke zone u Požegi, Industrijska ulica-sjever. Navedena odluka je jednoglasno prihvaćena na koju se nadovezao bivši gradonačelnik Zdravko Ronko, sada Gradski vijećnik i naglasio da je to osnivanje samo nastavak onoga što je započeto u vremenu njegovog mandata.

Donesene su i izglasane određene odluke koje su se već trebale i prije uskladiti sa pozitivnim zakonskim propisima i to one vezane uz Statut Dječjih vrtića Požega na što je ukazala vijećnica Dijana Tomić-Šain, zbog čega je bila prinuđena, kako je rekla, zatražiti inspekcijski nadzor koji je bio i utvrdio određene nesukladnosti.

Manju polemiku koja je zahtijevala stanku izazvao je prijedlog Nine Smolčića koji je upućen i uvršten u dnevni red a to je prijedlog Zaključka o realizaciji programa u 2014. godini. Iako je vladajuća koalicija bila za to da se podrži taj prijedlog isti ipak nije prihvaćen i nije imao dovoljno ruku kako bi prošao.

Više prijedloga koje je uputio i obrazložio vijećnik Miro Rašić nije prihvaćeno. Radilo se o konstruktivnim prijedlozima i to osnivanje gospodarskog vijeća, oslobađanje plaćanja komunalnog doprinosa u cijelosti za izgradnju objekata predviđenih za proizvodne djelatnosti i pripadajuća skladišta na području grada Požege, Ukidanje naplate komunalne naknade,  poreza na tvrtku i spomeničke rente, sufinanciranje obrtništva – poduzetništva i zapošljavanja, postavljanju video nadzora u strogom centru grada, izmjena važećeg zaključka o visini-cijeni parkirne karte.

Prijedlog vezan za visinu parkirne karte vijećnik Rašić je povukao jer je to kako rečeno to u ingerenciji gradonačelnika tako da se o tome nije glasalo.

Svi ostali prijedlozi nisu prošli i jedini “za” je bio vijećnik Rašić. Vijećnici vladajuće koalicije uz HSU i HDSSB bili su protiv svih prijedloga dok su vijećnici nezavisne liste i SDP-a – HNS-a bili suzdržani.

Koliko se moglo čuti Rašić je prijedloge obrazlagao da se smanje nameti i financijska opterećenja građanima, poslovnim subjektima i onima koji bi eventualno pokrenuli određenu proizvodnju ili neku drugu vrstu poslovanja. Sve to nije urodilo plodom. Tražio se samo razlog i opravdanje da se nešto ne prihvati pod izlikom da grad od nečega mora živjeti da se samo iz određenih sredstava mogu financirati investicije a ako bi se nešto smanjivalo kako bi se onda pojedini projekti radili. Nitko se od vijećnika nije pitao a kako bi bilo da se pojedini građani barem manjim dijelom oslobode financijskih opterećenja isto tako i određeni poslovni subjekti. Zar ne treba i o njima voditi računa? Zamjenik gradonačelnika Mario Pilon ukazao je na neke pogodnosti koje nije u svojim prijedlozima predvidio Rašić.

 

 

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot