Rašićev Program poticanja zapošljavanja pokazao se izvrsnim

Autor: D.K.

POŽEGA – Na današnjoj konferenciji za novinare nezavisni vijećnik u Gradskom vijeću grada Požege prezentirao je uspješnost programa kojeg je predložio i koji je prihvaćen i uvršten u gradski Proračun za 2015. godinu.

-Temeljem moje inicijative krajem prošle godine u proračunu grada Požege za Program poticanja zapošljavanja i razvoja poduzetništva u 2015. godini osigurano je 350.000 kuna koji je u primjeni od početka godine. Do danas, u prvih šest mjeseci Program se pokazao itekako smislenim i potrebitim kako bi pozitivno utjecali na negativne trendove koji su u Požegi evidentni dugi niz godina – ističe vijećnik Miro Rašić koji dodaje kako se od početka mandata vijećnika zalaže za žešću borbu sa negativnim gospodarskim trendovima te je predlagao niz mjera koje bi polučili što bolji rezultati što nažalost nije naišlo na odobravanje većine drugih vijećnika iz kojega kao takvi prijedlozi nisu prošli.

Između niza prijedloga Rašić je uz više pokušaja za uvođenje „Programa poticanja zapošljavanja i razvoja poduzetništva“ konačno uspio krajem 2014. godine te je kao takav program uvršen u proračun za 2015. godinu.

-Danas s ponosom mogu istaći da sam sretan i iznimno zadovoljan jer smo u nepunih 6 mjeseci putem ovog modela osigurali niz radnih mjesta, a svjedoci smo i da naši sugrađani imaju hrabrosti i ideja te je putem istog modela otvoreno i 6 novih obrta, a novi zahtjevi i dalje pristižu. To je pokazatelj da ljudima ipak treba mali znak pažnje i ohrabrenja lokalne vlasti putem subvencija i praćenja potporama tijekom jednog razdoblja sazrijevanja novih obrtnika i kroz sufinanciranje dijela bruto plaće novozaposlenih – dodaje Rašić.

Prema navodima Mire Rašića konkretni rezultati poticanja zapošljavanja i razvoja poduzetništva u 2015. godini polučili su:

  • 10 novozaposlenih osoba u 2015. godini putem navedenog Programa
  • 6 novootvorenih obrta
  • 7 zahtjeva za poticanje zapošljavanja u postupku odobravanja
  • 2 zahtjeva za poticanje otvaranja novih obrta u postupku odobravanja

Ukupno je zaprimljeno 30 zahtjeva od kojeg broja je 5 zahtjeva odbijeno radi neispunjavanja traženih uvjeta.

-Ukupno gledajući, do danas ovim programom nije potrošeno niti polovina odobrenih sredstava u proračunu za 2015. godinu odnosno potrošeno je 149.486 kuna ili u postotku 41,85%, dakle, svi koji još nisu imaju priliku iskoristiti poticaje i sami pokrenuti posao te zapošljavati druge. Iskreno se nadam da ovu stavku gradska vlast neće dirati u rebalansu proračuna koji uskoro slijedi, jer je očigledno da je ovo jedna izvrsna stvar koja se događa u gradu Požegi. Želja mi je u slijedećem razdoblju istražiti dodatne mogućnosti nadogradnje ovog programa kako bi sve novozaposlene osobe što duže zadržale radno mjesto za koje su poslodavci dobili poticaje, ali i kako bi privukli još više zainteresiranih i hrabrijih pojedinaca jer nikada se ne zna, možda netko od njih upravo mali obrt pretvori u veliki biznis sa stotinama radnih mjesta – zaključuje Rašić.

Prema navedenim pokazateljima potvrđuje se činjenica da svima treba dati priliku da rade i stvaraju za što je pametnije subvencionirati njihov rad iz proračuna nego izdvajati za socijalne pomoći istima. Nezaposleni primanjem socijalne pomoći gube osjećaj pripadnosti i ljudske vrijednosti kao i društvene odgovornosti a ovakvim se modelima daje na vrijednosti nezaposlenom pojedincu, uvažavajući ga i čineći društveno odgovornijim.

Više iz kategorije