Rak debelog crijeva učinkovit je ubojica samo ako mu to dopustite

Autor: S.P.

Zavod za javno zdravstvo, udruga ILCO i županijska podružnica Lige protiv raka održali su prigodnu javnozdravstvenu akciju kojom su u Požegi obilježili Dan plavih perunika posvećen osobama oboljelim od raka debelog crijeva.

Plavi irisi i plava vrpca simboliziraju borbu protiv raka debelog crijeva, a cilj akcije je podizanje razine svijesti o važnosti ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Svi zainteresirani mogli su dobiti korisne savjete o Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva, a svi u dobi 50-74 godine koji do sada nisu napravili test kojim se rak debelog crijeva može rano otkriti mogli su dobiti objašnjenje kako ga pravilno napraviti.

“Svake godine u ovo vrijeme kada cvjetaju perunike želimo podsjetiti naše građane da trebaju brinuti o zdravlju svog debelog crijeva. Rak debelog crijeva drugi je po učestalosti i kod žena i kod muškaraca, a i dalje jako visoko na ljestvici smrtnosti, a prema dostupnim podacima rano se otkriva tek u oko 18% pacijenata. Iz tog razloga je i krenuo Nacionalni program prije više do deset godina, ali i nakon deset godina provedbe još uvijek nismo zadovoljni odazivom. U našoj županiji odaziv je jedan od boljih u Hrvatskoj, ali bi bar deseta posto trebao biti viši,” rekla je predsjednica Županijske lige i voditeljica Službe za javno zdravstvo dr. Jasmina Kovačević.

“Sada je prigoda našim sugrađanima da prepoznaju program, pogotovo nakon lanjske, iscrpljujuće godine korona virusa i da se odazovu u što većem broju. Upravo je počeo peti ciklus pozivanja – sve osobe u dobi od 50 do 74 godina će naredne dvije godine dobiti pozive. Kada dobiju pozive neka nam potvrdno odgovore na njih i na kuću adresu poslat ćemo im testove koji se rade u privatnosti vlastite kupaonice, što stvarno pojednostavljuje cijeli postupak a omogućava rano otkrivanje raka debelog crijeva. Rano otkriven, rak je najčešće u potpunosti izlječiv i dalje se tretira kao svaka kronična bolest od koje nećete umrijeti. Sasvim je sigurno da smo u ovom periodu korona krize propustili otkriti neke karcinome na vrijeme, ljude je bilo strah otići na preglede i baš stoga je vrlo važno odazvati se i obaviti testiranje, a ovaj dan je prigoda da to ponovimo široj javnosti. Imamo sreću što je rak debelog crijeva vrsta koja se dosta dugo razvija često treba čak deset godina kako bi on postao nešto što ozbiljno ugrožava zdravlje tako da doista imamo priliku otkriti ga na vrijeme,” rekla je dr. Kovačević.

Dopredsjednica Lige protiv raka Katica Markanović, viša medicinska sestra u mirovini koja svoje znanje i iskustvo nesebično koristi za rad u Udruzi pacijenata operiranih na debelo crijevo i mokraćni mjehur ILCO. “Zadaća mi je i svrha upoznati takve pacijente s njihovim pravima te im pomoći u svakodnevnim poteškoćama vezano uz njegu pribor i slično. Stoga pozivam sve da nam se jave u udrugu kako bi doznali koja su im prava i mjere na raspolaganju kako bi im olakšali svakodnevni život. Nacionalni programi postoje, ali nažalost, slab je odaziv, a samo pravovremenim otkrivanjem i liječenje je uspješno,” rekla je Katica.

“Prema dostupnim podacima ovaj drugi po učestalosti rak kod osoba oba spola rano se otkriva tek u oko 18 posto pacijenata. U Požeško-slavonskoj županiji godišnje je oko 70 operiranih osoba oba spola jer rak debelog crijeva postao je najčešći rak u našoj populaciji. Opća županijska bolnica Požega u potpunosti je opremljena za dijagnosticiranje i liječenje pacijenata kojima se otkrije karcinom debelog crijeva tako da nam se mogu obratiti s punim povjerenjem,” naglasio je tajnik Lige protiv raka dr. Nikola Gotovac.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88