Radionice na nalazištu iz starijeg željeznog doba, te priprema jela iz toga vremena /FOTO/

Autor: Jelenko Topić

KAPTOL / TURNIĆ – Kroz projekt na državnoj razini  „Monumentalni krajolici starijeg željeznog doba na prostoru Podunavlja“ otvoreni su arheološki kampovi u naseljima Jalžabetu i Kaptolu, a priređene su brojne radionice, predavanja, te razgledanja arheoloških lokaliteta na području kontinentalne Hrvatske.

Dio toga je Dan otvorenih vrata na lokalitetu nalazišta Gradci pokraj Kaptola, a stručni dio vodio je dr. Hrvoje Potrebica iz Odsjeka za Arheologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

– Ovo je dio kompleksa iz željeznog doba koji sačinjava naselje i groblje, a utvrđeno je da  datira od početka starijeg željeznog doba,  a tu imamo nalaze čak iz četvrtog stoljeća prije Krista. Otkrili smo naselje koje je imalo gotovo urbanu strukturu i planski je građeno, nakon poznatih kaptolskih grobova, što nije do sada zabilježeno u povijesnim izvorima- kazao je dr. Potrebica, porijeklom Požežanin.

Priređena je i radionica o hrani i piću iz vremena starijeg željeznog doba na površinama restorana „Stari fenjeri“ u Turniću, a pod vodstvom Anđelka Ledića, meštra  poznate tv kulinarske serije „Anđeoska kuhinja“   priredili su jela  ispod peke, te pastrve i meso pečeno na kamenu.

/Foto: D. Mirković/

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: