Radimo ustrajno sa srcem kroz dane, tjedne i godine što je više od običnog radnog odnosa (foto)

Autor: D.K.

NOVA LJESKOVICA – Danas je svečano obilježena 80. godinišnjica osnutka Doma za odrasle osobe u Novoj Ljeskovici, u kojoj su ustanovi psihički bolesne odrasle osobe pronašle svoj topli kutak za koje se dananoćno brinu stručne osobe posvećujući im pažnju i poštovanje čuvajući njihovo dostojanstvo.

Na svečanom obilježavanju sve nazočne uzvanike pozdravila je ravnateljica Doma Ljeskovici Rada Matoš koja je ukratko predstavila rad i funkcioniranje ustanove te razvojni put kroz nekoliko rečenica.

Rada Matoš, ravnateljica Doma za odrasle osobe Nova Ljeskovica

-Dom za odrasle osobe osnovan je 1935. godine ovdje u selu Nova Ljeskovica koje se  tada zvalo Irenovac. Ljeskovica se kao naselje spominje već daleke 1322. godine, pa do 1424. kao posjed raznih plemićkih obitelji, no intenzivnije se počinje razvijati 1895. godine. Razni su se poslovi razvijali ovdje u Ljeskovici što je trajalo godinama tako da su se neki radnici koji su ovdje radili i službenici trajno nastanili. Tadašnje dioničko društvo iz Našica 1935. godine izdvojilo je jedan svoj objekt za stanovanje starih i nemoćnih radnika, te je tako nastao Dom starih, klica ove naše današnje ustanove, koja je tada višestruko premašila kapacitete i prostorom i brojem štićenika, kao i brojem zaposlenika – istakla je ravnateljica Doma Rada Matoš te je naglasila kako je od tada nekoliko puta mijenjan naziv ustanove.

-Od 1984. godine ova se ustanova zvala Zavod za socijalno zdravstvenu zaštitu. 2001. godine dobiva naziv Dom za psihički bolesne odrasle osobe, da bi se ove godine mijenjao naziv u Dom za odrasle osobe Ljeskovica – dodala je ravnateljica Matoš.

Tijekom drugog svjetskog rata sadašnji Dom je prerastao u pravu socijalnu ustanovu skrbeći se na human način o osobama koje druge socijalne ustanove ili bolnice nisu mogle prihvaćati. U razdoblju od 1968. do 1990. godine izgrađeno pet novih stambenih objekata u kojima su tada udomljavane stare, i nemoćne osobe i one s intelektualnim i mentalnim poteškoćama, osobe ovisne o alkoholu, kao i sve osobe koje su bile u potrebi zbrinjavanja na bilo koji način.

Od nekadašnje “ubožnice” u Ljeskovici, gdje je u spavaonicama bilo i po 25 kreveta , izrasli samo u suvremenu socijalnu ustanovu u kojoj je i ova specifična kategorija korisnika s mentalnim poteškoćama našla humani pristup i brigu društva za njihovo ljudsko življenje i uvjete života po mjeri čovjeka. Tada je ustanova brojila oko 500 korisnika, iako je smještajni kapacitet bio 340 osoba. U ovoj ustanovi u vrijeme domovinskog rata i poratnim godina su pronašli svoj novi dom, topli kutak i ljude koji razumiju njihovu tragediju i mnogi prognanici iz istočne i zapadne Slavonije, te izbjeglice Bosanske Posavine od kojih su neki još i danas ovdje -rekla je Rada Matoš i naglasila kako Dom u Ljeskovici ima 278 smještenih korisnika o kojima brine 98 radnika.

-Kako bismo podigli razinu kvalitete pružanja usluga našim korisnicima, putem mjera aktivnog zapošljavanja koju provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje, zaposleno je 10 osoba u javnom radu i 4 radnika na stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa – dodala je ravnateljica Matoš i naglasila kako je ustanova dislocirana u krajnje istočnom dijelu Požeško-slavonske županije čime je problem i sa nedostatkom stručnog osoblja, ponajprije socijalnih radnika, dok je ponuda nekvalificiranih radnika vrlo velika.

-Kroz teško vrijeme kroz koje je ustanova od svojih začetaka prolazila, nismo nikada bili sami zahvaljujući svima vama. Zajedno smo podizali ova zdanja, povećavali broj kreveta i ljudi da bi se nekadašnji Dom odmora pretvorio u ustanovu današnje namjene i kapaciteta. Posebno želim istaći svesrdno razumijevanje našeg Ministarstva socijalne politike i mladih koje nam je pomagalo naročito posljednjih godina da bi se u našoj ustanovi podigla kvaliteta života i rada kroz ulaganja u objekte i opremu. Naša je želja da uz podršku svih vas i nadalje još uspješnije obavljamo djelatnost koju smo kao javna ustanova socijalne skrbi i do sada obavljali, no čekaju nas godine i vrijeme naročitog truda u postizanju zadanih ciljeva – ističe ravnateljica Rada Matoš posebno naglašavajući kako rad u ovoj i sličnim ustanovama ni malo nije jednostavan i lagan.

-Svi mi ovdje radimo ustrajno, sa srcem, kroz dane, tjedne, godine, što je to onda više od običnog radnog odnosa. To je onda ljubav za ljude, široko srce za njihove poteškoće, radosti i tugu, kao i sve ono što život donosi – zaključila je ravnateljica Doma u Ljeskovici Rada Matoš te se još jednom zahvalila svima na svakoj dosadašnjoj suradnji, stručnoj i prijateljskoj pomoći kao i budućoj podršci u bilo kom obliku.

Na svečanosti obilježavanja visoke obljetnice, uz brojne uzvanike bila je nazočna ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, njena pomoćnica Iva Prpić, zastupnik u Hrvatskom saboru Zdravko Ronko i načelnik općine Čaglin Dalibor Bardač.

Nakon svečanosti visoki uzvanici obišli su novoizgrađeno igralište na kojem korisnici imaju sportske aktivnosti, a dokaz da su uspješni u određenim aktivnostima su pehari i medalje koje su osvajali na brojnim natjecanjima.

no images were found

 

 

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot