Pun pogodak gradonačelnika Kutjeva Josipa Budimira: Odluka o ostvarivanju suradnje s mađarskim gradom Villány više nego prihvatljiva i pohvalna /FOTOGALERIJA/

Autor: DK

Delegacija grada Kutjeva na čelu s gradonačelnikom Josipom Budimirom bila je u službenom posjetu mađarskom gradu Villány gdje im domaćin bio gradonačelnik Gyule Takats sa suradnicima. Uz gradonačelnika Josipa Budimira u delegaciji iz Hrvatske bili su njegov zamjenik Ivica Malnar, predsjednik Gradskog vijeća Ivica Ribičić te predsjednica Skupštine Požeško-slavonske županije Josipa Miličević.

Uz gradonačelnika grada Villánya Gyulea Takatsa i njegovih najbližih suradnika na inicijalnom radnom sastanku je prisustvovao i župan Baranje (Baranya Megye), Zoltán Madaras.


Gradonačelnik Villánya Gyule Takats (lijevo) i gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir (desno)

Grad Villány poznat je po vinogradarsvu i dobrim vinima, specifičnim starodrevnim ali i podrumima iz novijeg doba. Inicijalni radni sastanak imao je za cilj povezivanja dva grada uz ostvarivanje međusobne suradnje posebice na projektima prekogranične suradnje. Mnogo se toga moglo čuti i na brojnim primjerima puno, već na prvom sastanku, naučiti od dugogodišnjeg gradonačelnika Gyulea Takatsa koji je na čelu Villánya punih 25 godina. On je znao iskoristiti gotovo sve blagodati koje su se nudile iz sredstava EU i još uvijek nude, a sve u cilju jačanja prvenstveno turizma i gospodarstva na tom području.

Izlažući brojne primjere na koji je način gradonačelnik Villánya Gyule Takats uspio u razvoju svoga grada kutjevački je gradonačelnik Josip Budimir upijao svaku riječ koja je preko prevoditelja dopirala do njega.

Mnogo bi se toga moglo primijeniti na grad Kutjevo. Grad Villány je poznat po povijesnim podrumima, o čemu je govorio njihov gradonačelnik, koji su pod zaštitom i imaju isti izgled nekoliko stotina godina. Turizam je okosnica razvoja Villánya u koji grad sve više dolaze gosti iz susjednih i drugih zemalja, ali i oni iz Kine koji su prepoznali turističke potencijale. Gotovo istovjetna problematika je kako u Kutjevu tako i gradu Villány, a radi se o pomanjkanju smještajnih kapaciteta. Villány je puno toga napravio po tom pitanju koje bi iskustvo trebalo prenijeti i na grad Kutjevo. Kako omasoviti i povećati posjećenost različitih manifestacija? I tu se javljaju poveznice između, može se reći dva prijateljska grada Villánya i Kutjeva. I sam grad Villány susretao se s malom posjećenosti različitih manifestacija koju je problematiku prebrodio i došao do željenog cilja da na glavnoj i centralnoj manifestaciju bude i više od 15 tisuća posjetitelj.

Težnja je da turisti provedu više dana u gradu iz kojeg razloga još uvijek rade na povećanju ali i poboljšanju smještajnih kapaciteta. O svemu tome i drugim pojedinostima govorio je gradonačelnik Gyule Takats koji je ujedno i predsjednik Udruge koja okuplja 53 grada iz mikro regije Mađarske. Zajedničkim projektom izradili su turističke programe koji su prezentirani i pomažu svim turistima za koju se destinaciju odlučiti.

Preporuka gradonačelnika Villánya Gyulea Takatsa je da se turistima ponude što raznolikiji i kvalitetniji sadržaji jer turisti žele raznolikost. Ako im se to omogući oni će potrošiti svoj novac i na tome neće žaliti. Više različitih festivala s raznoliki sadržajem turisti jako dobro prihvaćaju. Grad Villány organizira festivale koji počinju u proljeće, a najposjećeniji je onaj trodnevni, “Festival crnog vina” gdje dođe najveći broj posjetitelja.

Jedan od zaključaka je uzvratni posjet delegacije grada Villánya Kutjevu gdje bi se nastavio razgovor i dogovor oko konkretne suradnje na već pripremljenim projektima koji se mogu realizirati kroz projekt prekogranične suradnje. Također je jedan od dogovora i da se u Kutjevu organiziraju Dani vina Vilanji, a kod njih Dani vina Kutjeva, posebno iz razloga različitih sorti vina.

Boraveći u Villányu više nego ljubazan domaćin, gradonačelnik Gyule Takats, upriličio je i posjetu nekih vinarija. Posebno je bilo impozantno u vinariji Bock koja je u vlasništvu oca i dva sina, koji obrađuju 80 hektara vinograda u sklopu kojih su kilometarski dugi podrumi pod zemljom. Uz vinariju je i restoran i hotel s 40-tak soba.

Delegacija iz Kutjeva imala je priliku upoznati se s radom Vinarije Bock koja godišnje puni 1.200 tisuća butelja svojim vinom koje se čuva u podrumu kakvog se rijetko gdje može pronaći u ovom dijelu Europe.

Župan Baranje (Baranya Megye), Zoltán Madaras (lijevo) i
gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir (desno)

Imao je razloga gradonačelnik Budimir biti škrt na riječima jer ono što je uz sve nas vidio ostavilo ga je bez riječi. Izrazio je zadovoljstvo svim viđenim, uputivši inicijativu koju su prihvatile obje strane da idu u zajedničke projekte, od Kuće graševine, Doma vinara, razvoju turističkih smještaja i kapaciteta, a prihvaćeno je i prenošenje iskustva organizacije brojnih festivala po uzoru na Villány.

-Mi svakako želimo u Kutjevo prenijeti sva pozitivna iskustva Villánya i mađarske Baranje. Naš razvoj može i mora ići u pravcu vinogradarstva, vinarstva i turizma, plasman naših proizvoda po kojima smo nadaleko poznati kroz turizam, festivale i manifestacije. Stoga smo i pokrenuli poticaje svih koji se žele baviti turizmom i otvoriti nove smještajne kapacitete – rekao je Budimir.

Podršku međusobnoj suradnji došao je dati i generalni konzul Republike Hrvatske u Pečuhu Drago Horvat.

Foto: D. Krstanović

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: