Pudari odgovorno obavili svoju dužnost, pobrali zajednički vinograd i kuhali pudarski kotlić /FOTOGALERIJA/

Autor: DK

KAPTOL – Na tradicionalan način i ovu su godinu članovi Udruge vinogradara, vinara i voćara općine Kaptol i njihovi prijatelji proslavili završetak berbe vinograda u svome kraju te su organizirali svoju sedmu jesensku priredbu „Pudarijada 2017.“

Ove su godine kaptolački pudari imali odgovornu dužnost i pune ruke posla, na svu sreću bez velikih intervencija. Inače pudari su čuvari vinograda, koji taj posao obavljaju prije berbe grožđa. Čim prestane berba prestaje i potreba za “pudarskom službom i pudarima” koji čuvaju vinograde od zlonamjernika, ptica i drugih štetočina. Pudarsku službu inače čine članovi Udruge vinogradara, vinara i voćara “Vino-kap” Kaptol, a „pudar“ je opremljen službenom odjećom, čegrtaljkom, trubom i dalekozorom, opremom koja služi u obavljanju dužnosti čime Kaptolčani pokušavaju sačuvati od zaborava tu tradiciju koju su njegovale starije generacije.

Na simboličan način se obilježi ta manifestacija na kojoj su se okupili brojni Kaptolčani i njihovi prijatelji koji su kuhali pudarski kotlić. Bilo je 14 ekipa koje su se ove godine morale malo više potruditi u kuhanju pudarskog kotlića jer je po prvi puta bilo ocjenjivanje te delicije. najbolji pudarski kotlić skuhao je Dražen Čakalić kojemu je predsjednik Udruge vinogradara, vinara i voćara općine Kaptol Ferdinand Novak uručio simboličnu nagradu. Prije toga vrijedne rabotarke pobrale su zajednički vinograd.

Svi vinogradari koji su se zatekli na manifestaciji rekli su kako su zadovoljni urodom, a očekuju i kvalitetnu vinsku kapljicu od ovogodišnjeg grožđa koje se uveliko prerađuje u mošt kako bi uskoro uslijedilo tradicionalno Krštenje mošta koje će Kaptolčani imati uz Martinje 18. studenog.

-Nastavili smo i ovu godinu tradiciju naših vinogradara, vinara i voćara budući da smo ponovo zaživjeli pudarsku službu nakon jedne stanke. Ovo je više ceremonijalna pudarska služba što nam je cilj da tu tradiciju sačuvamo od zaborava. Općina je uvijek na raspolaganju da pomogne u održavanju ovakvih i sličnih manifestacija. Nekada su ovakve manifestacije bile veće i sadržajnije, vremena su se promijenila, a i gospodarske prilike čine svoje – istakao je načelnik općine Kaptol Mile Pavičić.

/Foto: D. Mirković/

Komentiraj: