Prvopričesnik Leon Pamer sa braćom i rodbinom slavio kod svoga djeda Antuna u njegovoj Etno kući Bello /FOTOGALERIJA/

Autor: Jelenko Topić

Samo jedan od razloga je onaj zbog čega smo među brojnim svečanim obredima Prve pričesti ovih dana u župama Požeške biskupije popratili i onaj u pleterničkoj župi sv. Nikole Biskupa gdje je jedan od gotovo 70 prvopričesnika bio i Leon Pamer iz Pleternice.

Leon je unuk Antuna Bella iz Pleternice nadaleko poznatog vjernog čuvara starih običaja koji njeguje tradiciju i čuva ju od zaborava. Kako je Antun naslijedio tu obvezu na isti način je tu obvezu prenio na svog sina Sebastijana, ali i na svoje unuke, i Leona kojeg je već zadužio da i on nastavi tim koracima i da ne dozvoli izumiranje onih običaja koji se s koljena na koljeno prenose.

Obred i svetu misu u župnoj crkvi sv. Nikole predvodio je pleternički župnik i rektor Svetišta Gospe od Suza preč. Antun Ćorković u nazočnosti velikog broja vjernika i rodbine prvopričesnika. Sveta pričest je jedan od sedam svetih sakramenata, te zajedno s krštenjem i potvrdom čini tzv. sakramente kršćanske inicijacije.

Nakon svečanosti Prve pričesti rodbina malog Leona uključujući braću Karla i Tea, oca Domagoja, koji je na radu u Luxemburgu ali je pristigao ovom prigodom, zatim majku Anamariju rođena Bello, te djeda i baku Antuna i Đurđu Bello, okupili su se u lijepom prostoru pleterničke Etno kuće Bello poznate kao Kuća kulina i vina. Kako je poznato vlasnici tog objekta su dječakovi djed i baka tj. obitelj Bello, a tu je pristigla i rodbina iz mnogih mjesta požeškog kraja, te Slavonskog Broda, Irske i drugih sredina. Među njima su bili Leonovi  stričevi, te druga bliža i daljnja rodbina, kao i kum Nikola Živanović iz Požege.

Po tradiciji i običaju svi su darivali razdraganog i veselog prvopričesnika Leona, a on je, prije zajedničkog objeda u kojemu je ponuđeno obilje domaćih specijaliteta u čast prvopričesnika, vodio molitvu.

Druženje rodbine i gostiju potrajalo je tijekom popodneva.

Foto: D. Mirković [FGAL id=255999]

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »