Prvo pokladno jahanje bit će u Jakšiću: U nedjelju će se uz topot konja selima ove župe oriti pjesma konjanika

Autor: D.K.

JAKŠIĆ – Drugu godinu za redom Hrvatsko kulturno umjetničko društvo Slavonija iz Jakšića i Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Marija Kube te Konjogojstvene udruge Vallis Aurea uz pokroviteljstvo općine Jakšić organiziraju Pokladno jahanje selima župe Jakšić.

Tako će u nedjelju 12.siječnja 2017. godine u 11 sati konjanici, kojima će se priključiti i kočije, krenuti iz Tekića gdje će biti okupljanje kod obitelji Damira Pusa. Planirano je prvo zaustavljanje u Bertelovcima odakle se nastavlja prema Jakšiću gdje će biti zaustavljenje kod obiteljske kuće općinskog načelnika Ivice Kovačevića.

Nakon kraćeg odmora pokret je prema Radnovcu i Rajsavcu uz usputna stajališta na kojima će mještani iz tih sela počastiti sudionike pokladnog jahanja.

Podsjetimo, prošle je godine po prvi puta, na jedan spontan način, organizirano Pokladno jahanje po selima župe Jakšić. Tako su se zaorile pokladne pjesme po Rajsavcu, Radnovcu i samom Jakšiću, koje su pjevali grlati konjanici, a među njima se najviše istakli Stjepan Leist te otac i sin iz obitelji Ribičić iz Grabarja.

Prošle nam je godine općinski načelnik Ivica Kovačević rekao kako je ideja dugo tinjala i samo je pitanje trenutka bilo kada će se i realizirati. Već tada je poručio kako će cijeli jakšićki kraj dati sve od sebe da iz godine u godinu ova manifestacija postane masovnija i ljepša. Stoga ne treba sumnjati daće ovogodišnje pokladno jahanje župe Jakšić biti ljepše i masovnije nego lani, na ponos i diku svim župljanima.

/Foto: arhiva, pozega.eu, video HKUD Slavonija

 

 

 

Više iz kategorije