Prvi su na udaru, žurno stižu na sve intervencije u svim ugrozama – oni zaslužuju hvalu i poštovanje, danas radno slave svoj dan!

Autor: S.P./D.K.

Hrvatski sabor je 2013. godine 30. travnja proglasio Nacionalnim danom hitne medicinske službe kako bi se naglasila važnost i specifičnost ove iznimno odgovorne i teške djelatnosti.

Hrvatska se time pridružila nizu svjetskih zemalja koje nastoje senzibilizirati javnost o djelatnosti koja pruža svakodnevnu skrb građanima kad im je ugrožen život ili teško narušeno zdravlje.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, u sustavu Hitne medicine u Republici Hrvatskoj danas radi 4047 djelatnika. Izvanbolnički i bolnički HMS godišnje zbrine 1.500.000 pacijenata, a uz suvremenu opremu, vrijedni djelatnici prolaze sustavu edukaciju kako bi zbrinjavanje pacijenata bilo što kvalitetnije. Nerijetko, u njihovim je rukama naš život.

Djelatnici Hitne službe Požeško-slavonske županije u prošloj su 2019. godini medicinski obradili 20.191 pacijenta.

U vremenu zahvaćenom epidemijom koronavirusom u velikom broju slučajeva prvi su na udaru. Možda bi (ali teško!) kod liječničkog i drugog osoblja, koje radi u medicinskoj Hitnoj službi Požeško-slavonske županije, mogli pronaći samo neke nenamjerne “greškice”, ali bez ikakvih posljedica za pacijenta.

Fabijan Barišić, ravnatelj požeško-slavonskog Zavoda za hitnu medicinu

Fabijan Barišić, ravnatelj Zavod na hitnu medicinu Požeško-slavonske županije više je nego ponosan na “svoju” ekipu koja danonoćno na terenu. Gdje god zatreba u veoma kratkom vremenu su tu. Za njih ne postoje ni nedjelje ni blagdani ni državni praznici. Oni su na svojim radnim mjestima i kad drugi odmaraju i oni na svojim radnim mjestima uvijek moraju biti stručni, spremni, pribrani i savjesni. Oni su nerijetko ti od kojih očekujemo da su uvijek dobre volje, da suosjećaju s nama i da nam kažu prvu informaciju o našem zdravstvenom stanju.

Zavod na hitnu medicinu Požeško-slavonske županije jedan od rijetkih u Hrvatskoj koji je prije dvije godine poslao na specijalizaciju jednog liječnika iz hitne medicine, a ukupan trošak specijalizacije od 1,3 milijuna kuna osiguran iz sredstava EU zahvaljujući prijavi i apliciranju na projekt.

Podržimo naše “hitno” medicinsko osoblje u njihovom radu. Oni će nama to uzvratiti kada nam pomoć bude najpotrebnija.

Foto: Arhiva, pozega.eu

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88