Prva požeška ljekarna se ipak ne prodaje

Autor: BST

Zgrada požeške ljekarne na Trgu sv. Trojstva, stara dva i pol stoljeća, neće dobiti svog novog vlasnika. Županijska skupština odbila je odlučivati o prijedlogu da se zaključi ugovor o prijenosu vlasništva na Požeško-slavonsku županiju, pa da ona od osnivača postane i formalni vlasnik. Tako je nakana da ljekarna bude prodana Gradu Požegi, koji je iskazao interes za kupnju ovog kulturnog dobra s pravom prvokupa, za sada odgođena. Za očekivati bi bilo da ovaj prostor dobije pravu namjenu  u sklopu idejnog rješenja rekonstrukcije Trga Sv. Trojstva, za koji je u tijeku natječajni postupak.

Povijest požeške ljekarne piše se već dva i pol stoljeća. Od 1773. godine vlasnik prve javne apoteke u požeškoj županiji bio je Pavao Thaller, koji je uz pripomoć građana kupio isusovačku ljekarnu. Kasniji vlasnik seli apoteku u svoju kuću  sagrađenu 1779. godine u kasnobarokonom  stilu na sadašnjem uglu Trga Sv. Trojstva i Županijske ulice. Prema Požeškom leksikonu, ova požeška ljekarna je najstarija u Slavoniji.

Ljekarna je djelovala sve do 2001. godine kada je  otišla u stečaj, kao prva takva ustanova u Hrvatskoj koja je propala zbog gubitaka. Svih godina nakon toga Požeško-slavonska županija kao osnivač ustanove, pokušava naći način kako da ljekarna ponovno djeluje. Rezultat je izostao, unatoč namirenju svih obveza koje su županijski proračun stajale ukupno 5, 858 milijuna kuna. Izlaskom iz stečaja Ljekarna Požega nije ponovo započela s obavljanjem ljekarničke djelatnosti, jer nije dobila suglasnost Ministarstva zdravstva za ponovno otvaranje. Procijenjena  vrijednost nekretnine je 4,277 milijuna kuna. Osim arhitektonske vrijednosti, ljekarna ima namještaj i mnogobrojne stare predmete muzejske vrijednosti. Sredinom ove godine gradski vijećnici dali su suglasnost da Grad Požega prihvati ponudu Požeško-slavonske županije za prodaju ovog kulturnog dobra u Županijskoj ulici 2.

-Riječ je o prostorima stare ljekarne koja ima svoju kulturnu važnost, ali i jedna je od najatraktivnijih lokacija na Trgu Sv. Trojstva. Grad Požega trebao bi ući u vlasništvo tih prostora, posebice što je cijena prihvatljiva, sukladno onom što je ta zgrada značila, a nadamo se da će značiti i u budućnosti, jer već imamo nekoliko izvrsnih projekata – rekao je tada gradonačelnik Darko Puljašić.

Međutim, do ove kupoprodaje za sada ipak neće doći, jer županijski vijećnici nisu prihvatili odlučivati o prijedlogu da Požeško-slavonska županija preuzme vlasništvo. Rješenje je odgođeno za bolja vremena, a ljekarna i dalje će ostati zatvorenih vrata. Šteta, jer ima se što vidjeti.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88