Prva generacija kuhara i konobara koji su nastavu i praktični dio pohađali u Pleternici: “Posao ih već čeka, niti jedan dan neće biti u evidenciji kao nezaposlene osobe”

To su pravi profesionalci. Dokazala je to prva generacija dislociranog Odjela Obrtničke škole kuhar i konobar koja je nastavu pohađala u Pleternici i završila svoje srednjoškolsko obrazovanje. Iz tih su redova izišli prvi maturanti u tom gradu koji će se upisati u povijest Pleternice. Protekle tri godine cjelokupnu nastavu uključujući i njen praktični dio obavili su u Pleternici, a na praktičnom prikazu braneći svoje stečeno znanje i vještine dokazali su i pokazali da su dosita više nego pravi profesionalci.

Pripremiti veći broj raznovrsnih jela, servirati ih i ponuditi na kušanje bilo je više nego za ocjenu pet posebice ako se uzme u obzir ljubav prema svom pozivu kojeg su odabrali, danas već bivši učenici dislociranog Odjela u Pleternici koje posao već čeka. Neće niti dana biti na Zavodu za zapošljavanje. Poslodavci kod kojih su na moru obavljali praksu jedva čekaju njihov dolazak.

-Naših 19 učenika su svi uspješno završili školovanje. Završnim praktičnim radom obilježili su završetak školovanja, pripremili su jela, gdje je svaki maturant imao zadatak koji je obavio, a mladi konobari su servirali sve za jelo pri čemu im je tema bila rada bila tzv. ‘švedski stol’ – kazala je razrednica Katica Vido.

Predstavljanju prve generacije pleterničkih maturanata nazočili su roditelji, dio profesora, ravnateljica Obrtničke škole Požega i v.d.ravnateljica Srednje škole Pleternica Iva Šnajder te gradonačelnica Antonija Jozić.

–Stečena znanja kroz ovo školovanje sigurna sam da ćete znati pokazati na svom radnom mjestu, bilo to kod nekog poslodavca ili će se možda neki od vas odlučiti za samostalni posao. Bude li tako, tu će vam Grad Pleternica biti na podršci jer, kao što znate, naš plan gospodarskog razvoja predviđa određene poticajne mjere za poduzetnike- istakla je pleternička gradonačelnica Antonija Jozić dodajući kako u Pleternici traje izgradnja zgrade za potrebe srednje škole.

-Drago mi je da se dio roditelja odlučio doći i vidjeti gdje su njihova djeca učila i radila, te da vide ove uvjete koji su na europskoj razini. Ova kuhinja u kojoj ste vi dragi moji kuhari učili i vježbali je na svjetskom nivou. Dio vas je bio u programu mobilnosti u Padovi i vidio je da tamo kuhinje nisu ništa bolje od naše u Pleternici, a dio učenika polazio je stručnu praksu dijelom u Poreču, te su vidjeli da je tamošnja kuhinja na razini ovdašnje – kazala je ravnateljica Obrtničke škole Iva Šnajder, te poželjela maturantima da budu vrijedni, pošteni, marljivi kako bi netko prepoznao taj rad i trud.

Foto: D. Krstanović

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
0 Comment