Prva generacija građevinskih radnika završila izobrazbu za energetsku učinkovitu gradnju /FOTO/

Autor: D.K.

POŽEGA – Obrtnička škola Požega ide u korak s vremenom, to potvrđuje i sudjelovanje u projektu obrazovanja i “Trening centar” u kojem se obrazuju građevinski radnici za energetsku učinkovitu gradnju čim se ne mogu pohvaliti niti veće županije i strukovne škole.

Iva Šnader, ravnateljica Obrtničke škole Požega

-Kao što vidite ovdje smo kako bismo dodijelili Certifikate polaznicima prve skupine Trening centra za energetsku izobrazbu u sklopu projekta CROSKILLS. Obrtnička škola Požega je u sklopu tog projekta bila partner i aplicirala je da bude jedan od 12 centara za izobrazbu na području Hrvatske u energetskoj učinkovitoj gradnji. Izobrazba se odnosi na operativce, one radnike koji već rade u građevinskom sektoru, a žele osnažiti i dobiti nova po pitanju energetski učinkovite gradnje – naglasila je Iva Šnajder, ravnateljica Obrtničke škole Požega.

Izobrazba je bila organizirana za šest zanimanja, zidar, soboslikar-ličilac, tesar, krovopokrivač, monter suhe gradnje i fasader. Obrtnička škola Požega je dobila dopusnicu za izobrazbu svih tih šest zanimanja na što je ponosna kako ravnateljica Šnajder tako i njene kolege suradnici i profesori.

-Izobrazba je za sve polaznike u sklopu projekta CROSKILLS bila besplatna, a prva generacija je, njih 23, tu izobrazbu uspješno završila koji dobivaju certifikate. Očekujemo daljnje školovanje građevinskih radnika za energetsku učinkovitu gradnju koje možda neće biti besplatno, ali će biti uz neku minimalnu naknadu ako ne iznađemo financiranje iz nekih drugih sredstava. Naši su se profesori s ove škole zdušno javili i želja im je bila da se educiraju za trenere kako bi mogla Obrtnička škola Požega postati Trening centar. Mi kao škola želimo poveznicu s našim gospodarstvom i obrtnicima u čemu, nadam se i uspijevamo jer im želimo prenositi neka nova znanja – dodaje ravnateljica Šnajder.

Edukacija od 10 do 30 sati ovisno o prethodnom obrazovanju određenog polaznika obuhvaćala je teoretski i praktični dio. Teoretski dio se obavljao u učionicama škole, a praktični u nastavnim radionicama.

Certifikate je dobilo 7 zidara, 3 soboslikara-ličioca, 1 tesar, 3 krovopokrivača, 5 montera suhe granje i 4 fasadera. Dobivanjem tih certifikata je povećana konkurentnost na tržištu jer se kroz izobrazbu naučilo primijeniti nove tehnike i materijale.

Drago nam je da u suradnji s projektom CROSKILLS, možemo doprinijeti promidžbi cjeloživotnog obrazovanja na području energetske učinkovitosti u graditeljstvu.
Nadamo se da će ovo događanje doprijeti do onih neodlučnih koji će se na kraju odlučiti za neko od naših zanimanja i tako sami sebi omogućiti zapošljavanje nakon završetka obrazovanja.

 

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek