Prva berba Ilićevih u nedavno kupljenom vinogradu na Velikom kamenu /FOTO/

Autor: D.K.

Odvažio se mldi bračni par Viktorija i Tomislav Ilić da kupe vinograd na Velikom Kamenu iznad Požege i da se bez gotovo ikakvog vinogradaeskog iskustva upuste u ne baš lagan posao u kojem se skrivaju mnoge tajne.

Riječ je o manjoj površini takozvanog Bajtovog vinograda na kojoj je zasađena graševina te nešto starijih sorti plemenke, buvijea i frankovke.

Južne je pozicije i blagi pada prema selu Komušini idealne su vinograd. Cijeli dan je osunčan tako da je grožđe bogato sladorom i skladnim kiselinama. Iz njega su se uvijek pila odlična vina.

Došlo je i vrijeme prve berbe ali bez novih vlasnika koji zbog radnih obveza u Njemačkoj nisu mogli sudjelovati. U posao su uskočili Tomislavovi roditelji Milica i Ivica, a iz Zgreba su doputovali u pomoć Viktorijini roditelji Đurđa i Goran. Motivirani odlukom Ilićevih o vinogradarenju u pomoć su priskočili i članovi požeški Urduge voćara, vinogradara i vinara „Stjepan Koydl“ na čelu s predsjednikom Zlatkom Vukovićem i suprugom Sanjom te Tode Mrdaljom i Gordanim i Draganom Bajićem. Bilo je tu i rodbine i prijatelja Ilićevih.

Napokom malo optimizma ostaje vjera da će drevno požeško vinogorje koje je nedavno uvršteno u turističko-kulturnu kartu Europe izbjeći krčenje i opstati.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88