Pružanje pomoći u kući bez imovinskog kriterija i to na teret državnog proračuna

Autor: Požega.EU

Martina-Vlašić-7-SmallPOŽEGA – Centar za socijalnu skrb Požega reagirao je na provođenje programa „Pomoć u zajednici“ na području grada Požege, a njihovo mišljenje donosimo u cijelosti:

Vezano za program „Pomoć u zajednici“ nositelja aktivne politike zapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i provoditelja projekta Grada Požege apeliramo da gerontodomaćice pružaju pomoć onima kojima je to zaista potrebno i da se ne pribjegava pozivu potencijalnim korisnicima putem medija nego u suradnji sa udrugama i ustanovama čija je djelatnost vezana za pružanje socijalne skrbi starijim i nemoćnim osobama.

Kroz tu suradnju sa udrugama te zdravstvenim i drugim ustanovama se može doći do najugroženijih pojedinaca u našoj lokalnoj zajednici. Postoje naznake da je interes Grada Požege „popuniti“ radno vrijeme gerontodomaćica i opravdati potrebu njihova zaposlenja nego što je interes pomoći onima kojima je to zaista najpotrebnije.

 Ministarstvo socijalne politike i mladih je uložilo značajne napore da se programi pomoći u kući pravednije raspodijele i da usluge ne primaju dobrostojeće obitelji čiji članovi takve usluge mogu platiti. S obzirom da se i ovaj gradski projekt u potpunosti financira iz državnog proračuna interes zajednice bi trebao biti pružanje pomoći osobama koje su teškog financijskog i materijalnog stanja, a ne da se pomoć pruža onim obiteljima čiji članovi mogu takvu uslugu platiti ili im djeca mogu takvu uslugu platiti.

 Također podsjećamo da je obveza djece uzdržavati i brinuti o svojim roditeljima koji su nesposobni za rad, a nemaju dovoljno sredstava za život ili ih ne mogu ostvariti iz svoje imovine. Kada djeca nisu u mogućnosti pomoći roditeljima, tada se treba država uključiti i pomagati. Koliko je Grad Požega izvijestio javnost pomoć u kući se pruža svima koji to žele bez kriterija vezano za primanja i imovinu. Ukoliko korisnika u samom početku nedostaje i to čak stotinjak upitno je da li je procjena potreba dobro odrađena, te da li potreba za takvim uslugama zaista postoji ili se radi o nekim drugim motivima.

S poštovanjem,

Ravnateljica Martina Vlašić, dipl.soc.radnica

Više iz kategorije