Pružanje pomoći u kući bez imovinskog kriterija i to na teret državnog proračuna

Autor: Požega.EU

Martina-Vlašić-7-SmallPOŽEGA – Centar za socijalnu skrb Požega reagirao je na provođenje programa „Pomoć u zajednici“ na području grada Požege, a njihovo mišljenje donosimo u cijelosti:

Vezano za program „Pomoć u zajednici“ nositelja aktivne politike zapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i provoditelja projekta Grada Požege apeliramo da gerontodomaćice pružaju pomoć onima kojima je to zaista potrebno i da se ne pribjegava pozivu potencijalnim korisnicima putem medija nego u suradnji sa udrugama i ustanovama čija je djelatnost vezana za pružanje socijalne skrbi starijim i nemoćnim osobama.

Kroz tu suradnju sa udrugama te zdravstvenim i drugim ustanovama se može doći do najugroženijih pojedinaca u našoj lokalnoj zajednici. Postoje naznake da je interes Grada Požege „popuniti“ radno vrijeme gerontodomaćica i opravdati potrebu njihova zaposlenja nego što je interes pomoći onima kojima je to zaista najpotrebnije.

 Ministarstvo socijalne politike i mladih je uložilo značajne napore da se programi pomoći u kući pravednije raspodijele i da usluge ne primaju dobrostojeće obitelji čiji članovi takve usluge mogu platiti. S obzirom da se i ovaj gradski projekt u potpunosti financira iz državnog proračuna interes zajednice bi trebao biti pružanje pomoći osobama koje su teškog financijskog i materijalnog stanja, a ne da se pomoć pruža onim obiteljima čiji članovi mogu takvu uslugu platiti ili im djeca mogu takvu uslugu platiti.

 Također podsjećamo da je obveza djece uzdržavati i brinuti o svojim roditeljima koji su nesposobni za rad, a nemaju dovoljno sredstava za život ili ih ne mogu ostvariti iz svoje imovine. Kada djeca nisu u mogućnosti pomoći roditeljima, tada se treba država uključiti i pomagati. Koliko je Grad Požega izvijestio javnost pomoć u kući se pruža svima koji to žele bez kriterija vezano za primanja i imovinu. Ukoliko korisnika u samom početku nedostaje i to čak stotinjak upitno je da li je procjena potreba dobro odrađena, te da li potreba za takvim uslugama zaista postoji ili se radi o nekim drugim motivima.

S poštovanjem,

Ravnateljica Martina Vlašić, dipl.soc.radnica

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot