Proslava Dana Požeške-županije: Položeni vijenci i zapaljene svijeće na mjestu uspomena /FOTOGALERIJA/

Autor: D.K.

POŽEGA – Povodom obilježavanja Dana Požeško-slavonske županije brojna izaslanstva položila su vijence i zapalili svijeće kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu 123. brigade u Požegi.

Uz delegaciju Požeško-slavonske županije predvođenu županom Alojzom Tomaševićem vijence su položili predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, policije i vojske te gradonačelnici i načelnici općina sa suradnicima.

Molitvu za sve poginule predvodio je župni vikar u požeškoj Župi sv. Terezije Avilske vlč. Krunoslav Siroglvić koji je naglasio kako svi želimo stati na mjestu uspomena kao vjernici i usmjeriti svoje srce prema onome koji jedini može dati smisao svakom položenom ljudskom životu.

-Želimo primiti Božji blagoslov i slaviti ne smrt ili pad branitelja, nego njihov vječni život s Bogom koji je svakoga od njih i nas stvorio. Isus je tako bio jednostavan. Cijenio je kod ljudi službe, časti, visoka ili niža mjesta, učio je dati pošteno „caru carevo“, ali je iznad svega bio pravi Bog i pravi čovjek. Kao pravi Bog u svima koji svoj život suobličuju njegovom uništio je njihovu smrt te oni više ne umiru. Kao pravi čovjek pak nije bio onaj koji je samo pričao, nego su djela potvrdila njegovo božanstvo: toliki slijepi, hromi, gubavi, zaboravljeni… Sve ove bolesti ne samo u fizičkom nego i duhovnom smislu izliječene. Najveća je njegova zapovijed ljubiti Boga svim srcem i bližnjega kao sebe samoga. Braćo i sestre, to je nešto što smo mi koji danas živimo zaboravili. Ljubiti svoga bližnjega, ali i Boga. Usudim se u usta naših branitelja, kojima danas polažemo vijence i s njima svoje zahvale, staviti istu rečenicu. Kao da ih čujemo kako nas godinama nakon smrti pozivaju: „Ljubite jedni druge, jer ljubiti znači mir i zdravi ponos!“ Kao što je i Isus činio, neka nam se tako i danas svakome osobno dogodi: dopustimo da nas u srcu ganu i dotaknu položeni ljudski životi, nečijih očeva, supruga, braće, rođaka i prijatelja, da u nama djelotvorno i ne samo teoretski zaživi najveći opći interes, a to je ljubav – koja više misli na druge negoli na sebe! Svako naše tajno zatvaranje u sebe i traženje nečega svoga što je na njima izgrađeno, u Božjim očima nije zahvala njima. Neka naprotiv u našim srcima zaživi ova Uskrsna radost da u svakome osobno uskrsne onaj stvari pošteni Hrvat: koji ljubi narode kraj sebe, Hrvat koji oprašta jer nije sudac nikome, Hrvat koji svoje brani jer to Bog od njega traži i Hrvat koji zna da je Bog iznad njega, jedini dostojan ljudskoga klanjanja. Da nam ovi junaci mogu progovoriti, vjerujem da bi ovo bila i njihova želja. Zato ćemo se sada pomoliti za njihove i naše duše: njima zahvaliti, a nas blagosloviti – rekao je vlč. Siroglavić.

/Foto: D. Mirković/

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek