Proslava 23. godišnjice 123. brigade Hrvatske Vojske

Autor: Požega Portal

POŽEGA – Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Podružnica Požeško-slavonske županije s koordinacijom udruga branitelja i Požeško-slavonska županija i Požeško-slavonskom županijom obilježili su formiranje 123. brigade koja je prije 23 godine nastala od 63. samostalnoga bataljuna i 4. bataljuna 108. brodske brigade.

Program obilježavanja započeo je polaganjem vijenaca na spomenik 123. brigadi te uz bistu prvom predsjedniku Republike Hrvatske dr. Franji Tuđmanu. Poštovanje i počast svim poginulim i preminulim pripadnicima 123. brigade polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odala su izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata s obiteljima poginulih, pripadnici 123. brigade, vojarne, Grada Požege, Županije, policije i HDZ-a.

U Katerali je služena sveta misa koju je u kocelebraciji više svećenika predvodio požeški biskup msgr.dr. Antun Škvorčević koji je potaknuo sve nazočne da iskažu zahvalnost za plemeniti čin prema onima koji su se odvažili i znali što učini kako bi se obranila domovina pod cijenu da se položi i život za nju.

Brigada je imala odlučujuću ulogu u ratnim zbivanjima na zapadnoslavonskom ratištu, a prošla je gotovo sva ratišta, od oslobađanja prvog teritorija u Domovinskom ratu do konačnog oslobađanja Zapadne Slavonije u akciji “Bljesak”. Do Sarajevskog primirja brigada je imala 57 poginulih i 402 ranjena pripadnika, a broj onih njenih pripadnika koji više nisu među živima je 82.

Nakon misnog slavlja za sve sudionike programa obilježavanja 23. godišnjice 123. brigade župan Tomašević urpiličio je prijem u Županiji.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: