PROMOVIRANA DRUGA KNJIGA POEZIJE IRENE KALAN: „Kaplja sna je ona koja je dala život pjesmama ovoj zbirci“ /FOTOGALERIJA/

Autor: BST

„Kaplja sna“ razlila se poput plime u Gradskoj knjižnici, na predstavljanju knjige poezije istoga naziva pjesnikinje Irene Kalan. Nakon prve knjige „Mirisne boje tišine“, „Kaplja sna“ kao da je odjeknula u svakom tko je želi pustiti u svoju  intimu. Autorica sama o toj dimenziji stihova kaže: „Ako (autor) priča o onome napisanom skrivenom u bjelini podloge slovima, uništit će zagonetnost.“ Kako se radi uglavnom o ljubavnoj poeziji, time je mudro pozvala na čitanje stihova o osjećaju što će ga svi lako prepoznati. Kako je to rekla Anita Katić, predsjednica požeškog ogranaka Matice hrvatske, ona vas uvlači u atmosferu u kojoj se zbilja pretače u san, a san u zbilju u kojoj se isprepliće neostvarena, najčešće ljubavna čežnja s proživljenim iskustvima, sjećanja sa zamišljanjima, intimni doživljaji s reminiscencijama na opća mjesta u književnosti i općeprihvaćene spoznaje o životu, ljubavi i čovjeku“.

Zbirka pjesama „Kaplja sna“ druga je knjiga poezije Irene Kalan, rođene Slunjanke, a ujedno Slavonke iz  Požeške kotline, preciznije Bilica. Vrlo agilna u mnogim društvenim, napose književnim aktivnostima, članica je Ogranka Matice hrvatske Požega, koja je izdavač ove knjige. Okušala se i kao urednica, voditeljica, volonterka, ali i u vještom oblikovanju različitih uporabnih i ukrasnih predmeta. No, stihovi su joj važniji. „Ova je zbirka u konačnici spomenar ljubavi bića koja ljube neograničeno mjerilima svijeta, a ipak im se pokoravajući  i podnoseći teret pokora, jer ljubav je i oganj i iskra“, rekla je  autorica.  

„Znao sam prije dvije godine da autorica može visoko nadrasti svoj prvijenac i nisam se prevario, a ovo je kvalitativan skok u odnosu na njenu prvu zbirku. Preuzela je rizik predstaviti se gotovo isključivo ljubavnom poezijom, jer svojevrsno razgolićenje duše zahtijeva veliku pjesničku tankoćutnost da se ne padne u banalni naturalizam ili u varijacije sladunjavih fraza“, rekao je o knjizi dr. sc. Vladimir Lončarević, autor pogovora u knjizi, ocijenivši je ujedno i kao šansonjerki potencijal, za koji se nada da će biti i uglazbljen, obzirom da stihove krasi „lepršavost stila, opušteno pero, a u njenim pjesmama možemo prepoznati odjeke našeg pučkog i umjetničkog pjesništva“. Osim ljubavnog repertoara, dodaje kako njene pjesme nadahnuto prodahnjuju motivi zavičajne Slavonije“.

Zašto kaplja sna? Pjesnikinja odgovara: “Svi ti imaginarni naslovi su iznikli iz neke kaplje, kaplje krvi, duše, bola, znoja, radosti ili zanosa, možda one iz oka što se opire volji i izdaje naše najdublje osjećaje. Pa se pitate zašto kaplja, a ne kap. Kaplja sna je ona koja je dala život pjesmama ovoj zbirci, obuhvaćajući sve spomenute kapljice kojima je uvijek zajednički nazivnik ljubav, esencija iz koje je sve nastalo i zahvaljujući kojoj sve traje. Nezamisliv je svijet bez njene opojne i sveprisustnosti i zapravo je samo ona i važna“. Uz autoricu „Kaplju sna“ na promociji ove zbirke  interpretirale su pjesnikinje Senka Slivar, Sandra Halt Ćuže,  Verica Sinjaković, i  uz glazbenu pratnju na klaviruprof. Leonarda Markovića i prof. Alena Farkaša na gitari. Kroz pjesničku večer vodila je prof. Nataša Puljašić.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88