(PROMO) Davor Vlaović HSS-ov kadnidat u V. izbornoj jedinici najbolji poznavatelj poljoprivredne problematike

Autor: D.K.

POŽEGA – Pred nama su parlamentarni zbori pa smo tim povodom razgovarali s kandidatom HSS-a Davorom Vlaovićem, predsjednikom HSS-a Brodsko-posavske županije i zamjenikom župana Brodsko-posavske županije, kandidatom na listi Domoljubne koalicije.

Davor Vlaović, istinski HSS-ovac ističe da je očuvanje života u ruralnim prostorima temeljni zadatak Hrvatske seljačke stranke, a poljoprivredna politika, koja mora biti dobro provedena, donosi zapošljavanje mladih ljudi na njihovim obiteljskim gospodarstvima i ostanak u seoskom, ruralnom prostoru koji mladima mora osigurati uvjete za odgoj djece primjerene europskom standardu.

Nekako je prirodno da nekoga iz HSS-a pitamo za problematiku poljoprivrede, kako vi vidite to rješenje?
– Rješenje poljoprivredne problematike vidim u osiguranju tržišta za poljoprivredne proizvode putem plasmana u prerađivačku industriju i ugostiteljstvo te smanjenju stope PDV-a na hranu, s 25% na 10 % proizvedenu u Hrvatskoj. To će osigurati konkurentnost domaćoj proizvodnji u odnosu na uvezenu nekvalitetnu hranu. Tom mjerom osigurava se kvalitetna hrana svim građanima Republike Hrvatske, a poljoprivrednicima opstanak na nemilosrdnom liberalnom europskom tržištu. Naglašavam kako poljoprivredna proizvodnja nije jeftina a proizvodnja hrane je strateška proizvodnja svih svjetski gospodarstava iz tog razloga je poljoprivreda u svim ekonomijama poticana iz nacionalnih proračuna. HSS će se i dalje zalagati za pravednu dodjelu potpora i prednost pri dodjeli obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

Svi pričaju o europskim fondovima, no naši seljaci teško dolaze do tih sredstava. Koje vi rješenja nudite?
– Nužno je pojednostaviti procedure za dostupnost sredstava iz europskog programa za ruralni razvoj i pomoći u pisanju i prijavi projekata OPG-ima. Nužno je provesti fiskalnu decentralizaciju i na taj način omogućiti više novca lokalnim i regionalnimsamoupravama za ulaganja u ruralni prostor, poljoprivredu i prerađivačku industriju. Ta mjera će sektoru otvoriti nova radna mjesta i osigurati ostanak mladih u Slavoniji i ruralnom hrvatskom prostoru kojemu inače prijeti depopulacija.

Priča se o našim najvećim resursima, kao našem neotuđivom blagu. kako s njima gospodariti?
– Voda, poljoprivredno zemljište i šume su bogatstva koja se ne smije eksploatirati, njima treba gospodariti kako bi svi građani imali dostupnu pitku vodu, jeli ekološki prihvatljivu hranu proizvedenu na našim, slavonskim, od GMO-a slobodnim njivama, a trupce slavonskog hrasta će, kada HSS bude donosio odluke, prerađivati samo domaći drvoprerađivači.

Za koje se temeljne vrijednosti zalaže HSS?
– Obitelj je temelj na kojemu gradimo moderno društvo, naši djedovi i bake, naši umirovljenici su dio te obitelju i u njoj trebaju dočekati starost sa zajamčenim minimalnim nacionalnim mirovinama koja ne smije biti manja od granice siromaštva.

Tako uređenu domovinu Hrvatsku moguće je imati samo s uređenim pravnim sustavom koji mora osigurati pravovremeno postupanje po svim zahtjevima građana neovisno o tomu radi li se o izdavanju građevnih dozvola, putovnica i svih ostalih dokumenata.

U izradi zakonodavnog okvira koji će osigurati navedene mjere u novom sazivu Hrvatskog sabora sudjelovati će saborski zastupnici HSS-a i to osigurati svojim zalaganjem.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot