Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Promjena naziva Parka prirode Papuk moguća je nakon izmjene Zakona o proglašenju

PRIJE 1 GODINU
TEKST: Jelenko Topić

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Promjena naziva Parka prirode Papuk moguća je nakon izmjene Zakona o proglašenju Požega.eu | Promjena naziva Parka prirode Papuk moguća je nakon izmjene Zakona o proglašenju

PRIJE 1 GODINU
TEKST: Jelenko Topić

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Kako smo pisali na razini Grada Kutjeva pokrenuta je prošle godine inicijativa da se nazivu Park prirode Papuk pridoda i naziv Krndija jer se i ta planina teritorijalno nalazi u sastavu tog Parka.

To je pokrenuo Gradski odbor Hrvatske stranke umirovljenika upoznavši o tomu širu javnost. Ima naznaka do to podržava lokalna samouprava.

Park prirode Papuk osnovan je 1999. godine, a on na području Požeško-slavonske županije obuhvaća šumske predjele općina Kaptol, Velika i Brestovac, te grada Kutjeva. Ukupna površina Parka je 336 kvadratnih kilometara, a u sklopu njega je i dobar dio planine Krndije, koja se  proteže u dužini 30 kilometara.

-Već kod osnivanja učinjena je greška što nije odmah nazvan Papuk i Krndija, a što bi odgovaralo stvarnom stanju na terenu. Ako se ovo ne prihvati postoji realna opasnost da ime Krndije u potpunosti nestane, a što Grad Kutjevo i svi mi lokal patrioti ne bi smjeli dozvoliti – kaže Ante Pavković, predsjednik HSU Kutjeva.

Inicijatori tvrde da su prijedlozi s širokim obrazloženjem upućeni Upravnom vijeću Parka prirode Papuk i Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja s ciljem pokretanja zakonske procedure za izmjenu imena.

HSU Kutjeva ranije je ustvrdilo kako im je drago da se Geopark prirode Papuk jako lijepo razvija i dobiva  priznanja, te da zahvaljujući tome raste broj  turista u Velikoj, Jankovcu i Voćinu, ali im nimalo nije drago da tu nema Krndije , Kutjeva, Kaptola ili Orahovice. Njihov je stav da je Geopark od velikog značaja za lokalne jedinice dviju županija, te su s ciljem još  boljeg rada ove ustanove iznijeli ove primjedbe. 

-Promjena naziva parka prirode zahtijevala bi promjenu Zakona o proglašenju Parka prirode „Papuk“ (NN 45/99), a nakon toga i izmjene unutarnjih akata Javne ustanove Park prirode Papuk i ostalih akata u kojima se spominje Park prirode Papuk, službenih tabli i drugih oznaka.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja nije zaprimilo dopis inicijative za promjenu naziva Parka prirode Papuk. O točkama dnevnog reda Upravnog vijeća Javne ustanove Park prirode Papuk odlučuje Upravno vijeće – stoji u odgovoru Službe za odnose s javnošću i protokol Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Zatražili smo od nadležnih u tom ministarstvu da Matej Majdanić, predsjednik Upravnog vijeća Parka prirode Papuk dade odgovor hoće li se ta inicijativa postaviti na dnevni red sjednice Upravnog vijeća, no to je u njihovom odgovoru, kao što je vidljivo, izostalo. Čudno je da iz tog ministarstva tvrde da nisu zaprimili dopis inicijative za promjenu imena.Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.