Požega.eu

Projekt „Mojih 5 kvadrata“

PRIJE 2 GODINE
TEKST: PROMO

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Požega.eu | Projekt „Mojih 5 kvadrata“ Požega.eu | Projekt „Mojih 5 kvadrata“

PRIJE 2 GODINE
TEKST: PROMO

Dom za odrasle osobe Ljeskovica od travnja 2021. godine provodi projekt „Mojih 5 kvadrata“ ukupne vrijednosti 10.928.085,43 kn. Projekt je financiran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda (85%) i sredstvima državnog proračuna Republike Hrvatske (15%), a ukupno će trajati 36 mjeseci, do 30. travnja 2024. godine
Cilj projekta je doprinijeti procesu deinsitucionalizacije i prevencije institucionalizacije osoba s mentalnim teškoćama na području Požeško – slavonske županije kroz razvijanje alternativnih oblika skrbi i izvaninstitucijskih usluga s ciljem inkluzije, odnosno ostvarivanja njihovog ljudskog prava na uključenost u život zajednice. Izmještanjem 20 korisnika Doma za odrasle osobe Ljeskovica u samostalne jedinice organiziranog stanovanja potiče se njihova aktivna integracija u svakodnevni život. Kroz novo uspostavljeni oblik stanovanja u zajednici, korisnicima se uz osnovne životne potrebe osiguravaju i socijalne, radne, kulturne, obrazovne, rekreacijske i druge potrebe.
U prvih godinu dana provedbe projekta, uspostavljena je usluga organiziranog stanovanja u 5 stambenih jedinica na području Požege uz psihosocijalnu podršku stručnog osoblja. U svakoj stambenoj jedinici boravi 4 korisnika uz podršku 2 asistenta. Zaposleno je ukupno 20 stručnih osoba od čega 17 asistenata te 3 viša asistenta. Asistenti i viši asistenti su prošli formalni program osposobljavanja u organiziranom stanovanju za osobe s mentalnim teškoćama koji se provodio od 4. siječnja 2022. godine. Stručne kvalifikacije će im biti upisane u e-radne knjižice, a uvjerenja o položenom programu će im biti dodijeljena 17.03.2022. godine.
U narednom periodu, stručno osoblje Doma za odrasle osobe Ljeskovica će se dodatno usavršavati za pružanje socijalnih usluga, educirat će se članovi obitelji osoba s mentalnim teškoćama te održavati različite radionice s korisnicima Doma. Također, planirana kampanja podizanja svijesti i senzibilizacije javnosti, dodatno će pridonijeti procesu deinsitucionalizacije.
Kako bi se projektne aktivnosti provele sukladno važećim pravilima te kako je planirano samim projektom, Domu za odrasle osobe Ljeskovica u provedbi pomaže Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije kroz pružanje tehničke pomoći.Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.