Proizvodnja od 250 uskrsnih šunki prodana mjesec dana prije blagdana [FOTO]

Autor: D.M.

U zadnje vrijeme ime Hruška pored kulina simbol je i za vrhunsku uskrsnju šunku. Cjelokupnu proizvodnju od 250 posebno pripremljenih šunki ovo obiteljsko poljoprivredno gospodartvo iz Bjeliševca prodalo je mjesec dana prije nadolazećeg Uskrsa.
Jednostavno rečeno, traži se šunka više. Mnogi koji su ostali “kratkih rukava” ove, a da im se to ne dogodi iduće godine upisali su se na listu naručitelja. Pored klasične obrade sve vise se traži iskoštena šunka u mrežici.
Uskoro će uslijediti razvoženje naručiteljima u požeškom kraju, a slanje poštom kupcima diljem Hrvatske i inozemstva. Znatne količine naručili su kupci iz Dalmacije i Istre, ali ipak, najbolji kupci su iz Zagreba i Rijeke. Vratili su se kupci iz EU koji su zbog pandemije Covida 19 izostali prije tri godine. Uskršnje šunke ponovo idu u Švedsku, Dansku, Austriju i Sloveniju.
Tajna Hruškinog uspjeha je u posebnoj pripremi šunki šest tjedana prije blagdana. Skuna šunka je sočna, topi se u ustima i odiše Uskrsom, Ugođaj je nesvakidašnji i dugo se pamti. Tko jednom kuša Hruškinu šunku želi je svakog Uskrsa na svom blagdanskom stolu.
Kuleni su u zriobi i unatoč teškoj godini za proizvodnju dobre su kvalitete. Uskoro će svibanj kada će se i oni nći na tržištu.

Tekst i foto: D. Mirković

Više iz kategorije