Program “Pomoć u kući” koristio velik broj korisnika koji su se vodili samo na papiru

Autor: D.K.

POŽEGA – Pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih Iva Prpić posjetila je Požegu kojom je prilikom održala radne sastanke u Centru za socijalnu skrb Požega i Obiteljskom centru Požega kojom se prilikom uvjerila u funkcioniranje sustava na terenu nakon čega je izrazila veliko zadovoljstvo radom tih institucija.

Iva Prpić, pomoćnica ministrice soc.skrbi 2 (Small)

Iva Prpić, pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih

– Imamo više od 70 domova socijalne skrbi kojima je osnivač Republika Hrvatska, 19 obiteljskih centara koje su podružnice Centrima za socijalnu skrb kojih imamo 120. Ovdje sam se upoznala sa radom i stručnim radnicima, sa prostorom, uvjetima rada kao i sa korisnicima. O radu Centra za socijalnu skrb Požega i podružnici Obiteljskog centra mogu reći samo pohvale jer provode i bave se prevencijskim programima, dadiljama usko surađuu sa vrtićima, školama ali i svim drugim korisnicima sustava socijalne skrbi. Na raspolaganju su i svim onima koji do sada nisu korisnici socijalne skrbi a potrebna im je pomoć i dodatno usmjeravanje. Rade i na provedbi projekta udomiteljstva što je veoma bitno i u današnjem vremenu veoma potrebno – rekla je pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih Iva Prpić koja je naglasila da je uvijek nedostatak pomažuće struke, socijalnih radnika, psihologa i edukatora za što bi rekla da to nije struka već je poziv. U našoj struci ima mnogo toga lijepoga jer pomoći nekome i pružiti mu ono što mu je u određenom trenutku potrebno to nitko ne može platiti.

Ministarstvo socijalne politike i mladih kao sustav socijalne skrbi nije uskratio nikome nikakva prava u posljednje tri godine. Samo za osobe s invaliditetom povećana su sredstva za 80 milijuna kuna za što je podignuta osnovica novčane naknade za samohranog roditelja i za osobe koje su same.

-Trudimo se uvijek osigurati novac da svaka kuna bude pravedno raspodijeljena. Sve one osobe koje zaslužuju novčane naknade tu naknadu uvijek i dobiju. Kada pronađemo one osobe koje ne bi trebale takve naknade primati nama ostaje više novca za osobe koje to zapravo i zaslužuju, a novčane naknade imamo za osobe koje su u riziku siromaštva i novčane naknade po pitanju invaliditeta – pojasnila je Iva Prpić.

“Pomoć u kući” starijim osobama nije uskraćen tko za to ima stvarnu potrebu!

Projekt “Pomoć u kući” starijim osobama i dalje se provodi i nikome ništa nije uskraćeno ono što se nije na zakonu utemeljeno a da je bio veći broj zlouporaba u korištenju tog projekta to je evidentno.

-Program “Pomoći u kući” koristio je jako veliki broj korisnika koji su se vodili samo na papiru što nikada nije fizički potvrdilo. Nalazimo brojke korisnika koje se nikada ne mijenjaju, što nije život jer se u životu događa da netko dolazi, a netko premine. Zbog toga se ukazala potreba da se “Pomoć u kući” zakonski riješi jer se taj program provodi još od 2006. godine koji nikada nije bio zakonski riješen. To je bio paralelni sustav sustavu socijalne skrbi što mi nismo mogli dozvoliti. Respektirajući mirovine dijela korisnika uveli smo dva cenzusa čime smo željeli da sve bude transparentno. Sklopili su ugovore sa pružateljima usluga koji moraju imati rješenje o ispunjavanju uvjeta a mi se trudimo i želimo, što je zapravo i zadaća našeg ministarstva da bude sve transparentno i da sve bude na usluzi građanima i da uslugu dobije onaj tko ju zaslužuje, a ne onaj koji se odi na listu papira kako bi se uzeo prilično velik iznos novca iz državnog proračuna – zaključila je pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih Iva Prpić.

Na program “Pomoć u kući” je odlazilo 46 milijuna kuna koji nije bio predmet kontrole na što je bilo jako mnogo pritužbi da tu pomoć koriste oni koji na to nemaju nikakva prava.

Više iz kategorije